Експозицията може да бъде видяна до 26 октомвриДокументална фотоизложба с

...
Експозицията може да бъде видяна до 26 октомвриДокументална фотоизложба с
Коментари Харесай

Откриха изложба, посветена на филмите по Хайтов

Експозицията може да бъде забелязана до 26 октомври


Документална фотоизложба с архивни фрагменти, запечатали работни моменти от снимането на филми по сюжети на огромния публицист Николай Хайтов, бе открита нощес в изложба “Средец ” на Министерството на културата. Всички гости могат да я видят до 26 октомври.

Експозицията се провежда от фондация “Памет ” и в нея са събрани емблематични снимки от основаването на шест неостаряващи български филми – “Козият рог ”, “Мъжки времена ”, “Дърво без корен ”, “Капитан Петко челник ”, “Орисия ”, “Изпит ”, “Краят на песента ”.

Някои от изображенията от години към този момент са се трансформирали в емблеми на съответните филми, други са непознати за необятната аудитория, интимни мемоари на екипите, работили над тях.

Пред “Труд ” синът на огромния български публицист – арх. Здравец Хайтов, който е и ръководител на фондация “Памет ” сподели, че времето, в което слагат изложбата не е инцидентно. То е определено поради идното приемане на държавния бюджет, а главната задача на “Памет ” е увеличението на средствата за просвета.

“В момента те са единствено 0,5 % от бюджета, а нашата цел е да станат 1% ”, сподели арх. Хайтов.

От фондацията провеждат петиция, в която упорстват и за приемане на Закона за меценатството, както и за обособяване на % от парите от хазарта за просвета.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР