Експозицията Магията цианотипия е дело на деца с бежански произход

...
Експозицията Магията цианотипия е дело на деца с бежански произход
Коментари Харесай

"Магията цианотипия" – групова фотоизложба на деца от бежански произход

Експозицията " Магията цианотипия " е дело на деца с бежански генезис и ще бъде ситуирана в Галерията Гьоте-институт България.

Изложбата е резултат от работата на децата от Мароко, Ирак, Сирия, Русия и Украйна с фотографите Иван Дончев, Боряна Пандова и Михаил Новаков. В рамките на изложбата ще има и уоркшоп за запознаване с техниката Цианотопия. 

Мисията на плана е да подчертава върху детския взор за света и да подчертае, че без значение от кое място идват, в същността си всички деца са идентични и имат потребност от поддръжка, описват Надежда Георгиева уредник и представител от “Sito Studio ” и Кристина Голуганова от Фондация “Рийчаут ”.



" Техниката цианотипия е остарял фотографски развой, който се е употребявал за прекопирване на чертежи, открит е 1842 година, споделят му " бабата на ксерокса “. Приятно и забавно занятие за децата. Името идва от синия цвят, тъй като самите химикали, откакто се нанесат на лист хартия и чрез контакт се постави негативът, се осветяват непосредствено на слънчева светлина и по този метод се демонстрира фотографията. От ноември до юни работим с децата в разнообразни работилници. Чисто исторически, техниката се употребява през днешния ден за артотпечатъци. "

От 27 юни до 7-и юли 2022 година в галерията Гьоте-институт ще бъде показана групова фотоизложба на деца от бежански генезис " Магията цианотипия " .
Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Гьоте-институт
По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР