Експортното подразделение на „Газпром“ разработва механизъм за разплащане за газа

...
Експортното подразделение на „Газпром“ разработва механизъм за разплащане за газа
Коментари Харесай

„Газпром експорт“ обмисля да използва механизъм за разплащане за газа с национални валути, с привързване към златото


Експортното поделение на „ Газпром “ създава механизъм за разплащане за газа в национални валути с привързване към златото, заяви ръководителят на отдела за обща стопанска система на договорите за експорт на „ Газпром “ Артем Аксенов.

Заплахата от усилването на глобите от страна на западните страни кара съветската страна да търси пътища за отбрана на ползите си, с цел да понижи зависимостта от американската валута, защото интервенциите с долари може да попаднат под ограничавания, при положение на усилване на глобите от страна на Съединени американски щати.

Монополистът при експорта на съветски тръбопроводен газ компанията „ Газпром “ която държи една трета от европейския пазар декларира, че търси пътища за понижаване на сметките в щатски $.

„ Имаме няколко съображения, по какъв начин би трябвало да наподобяват сметките в национални валути...Те би трябвало да са обезпечени с някакъв обединен деноминатор, включително това може да е и във тип на злато. Разработили сме и такива механизми “, изяснява Аксенов, представен от Вести.

Сега „ Газпром “ употребява за разплащането за газа съветска рубла, щатски $, евро и английска лира.

„ Във всички контракти към сегашния миг съществува опция за разплащане в съветски рубли, т.е. нашите сътрудници, които купуват от нас газ по дълготрайни контракти при предпочитание могат да се издължават в рубли, в някои контракти е посочен и различен избор а валута – това са главните аварийни валути “, сподели Аксенов.

Златото се преглежда като различен механизъм за разплащанията в национални валути, при който конвертируемата, употребена от купувача на газ валута в рубли е привързана към цената на метала, прибавя той.

Това дава опция на купувача да се разплаща за газа в своя национална валута, а „ Газпром “ да получава рубли. Но механизмът е комплициран и носи опасности, отбелязва още Аксенов.

Източници на организация Reuters по-рано обявиха, че петролната компания „ Сургутнефтегаз “ вкарва в договорите си валутна уговорка, даваща опция при положение на нужда за прекосяване от заплащания в щатски долари в евро, поради риска от наказания.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР