Експлозия разтърси шриланкийския град Пугода, на около 40 километра от

...
Експлозия разтърси шриланкийския град Пугода, на около 40 километра от
Коментари Харесай

Нова експлозия в Шри Ланка

Експлозия раздруса шриланкийския град Пугода, на към 40 километра от столицата Коломбо, предадоха Ройтерс и ТАСС. Властите разясниха, че става дума за следен гърмеж, осъществен от силите за сигурност, на недоверчив предмет, открит на бунище в града, добавя Асошиейтед прес.

По-рано бе обявено, че детонацията е станала зад постройката на локалния съд. Новината за гърмежа стресна жителите на Шри Ланка броени дни след серията от терористични офанзиви в страната, в които на Великден починаха 359 души, а към 500 души бяха ранени.

Тази нощ бяха задържани още 16 души по отношение на атентатите на Великден, съобщи ДПА. Така броят на арестуваните набъбна на 76 от неделя до момента. Конфискувани са и коли, употребявани от арестуваните.

Сред арестуваните има няколко пакистанци и един египетски жител, добавя Ройтерс.

Служители на ФБР и на Интерпол оказват помощ на управляващите на Шри Ланка в следствието на атентатите, съобщи ДПА. Управлението за гражданско въздухоплаване пък наложи възбрана за потребление на дронове и безпилотни самолети във въздушното пространство на страната до второ разпореждане.

В Шри Ланка бяха ситуирани хиляди спомагателни военни, с цел да подкрепят полицията в издирването на обвинени за серията офанзиви, съобщи Франс прес. Военните, които вземат участие в тази интервенция, бяха увеличени от 1300 на 6300. Военновъздушните и военноморските сили изпратиха 2000 души.

Експлозиите в три църкви и три хотела на Великден бяха осъществени от атентатори самоубийци. Коломбо призна за пропуски на държавно равнище във връзка с сигурността. Стана ясно, че управляващите не са могли да предотвратят атентатите, макар че са разполагали с значими предварителни сведения.

Днес австралийският министър председател Скот Морисън сподели, че един от атентаторите в Шри Ланка е бил в Австралия преди години като студент. Той е напуснал страната през 2013 година, съобщи Асошиейтед прес.

Британски чиновници по сигурността споделиха, че един от атентаторите евентуално е учил във Англия в интервала 2006-2007 година Става дума за мъж на име Абдул Латиф Джамил Мохамед. По време на пребиваването му във Англия той не е бил под наблюдаване на английското разузнаване.

Като цяло ситуацията в Шри Ланка остава напрегната. Днес за малко беше затворен главният път, водещ към летището на Коломбо поради подозрителна кола на прилежащ паркинг. Тревогата се оказа неоснователна, съобщи Ройтерс.

Силите за сигурност също така подредиха на чиновниците на централната банка да не напущат постройката в Коломбо поради съмнения, че наоколо може да стане детонация, съобщи Ройтерс, като се базира двама чиновници на банката.

Католическите църкви в страната пък остават затворени до ново разпореждане, съобщи Франс прес, като се базира на върховен църковен представител.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР