Експертният екип на Община Пловдив представи предстоящ проект за инвестиционна

...
Експертният екип на Община Пловдив представи предстоящ проект за инвестиционна
Коментари Харесай

Община Пловдив представи инвестиционна мярка за адаптация към климатичните промени

Експертният екип на Община Пловдив показа иден план за капиталова мярка ориентирана към акомодация към климатичните промени.

Проектът планува предварителна защита и акомодация на градската инфраструктурата към улични наводнения посредством построяването на дъждоотливници на невралгични сектори в града.

Срещата се реализира в границите на план „ Прилагане на новаторски ограничения за намаляване и акомодация към изменението на климата в общините в България “, изпълняван от Националния поверителен екофонд в партньорство със сдружението на Норвежките общини (KS) и общините Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, София и Стара Загора на Програма „ Опазване на околната среда и климатични промени “, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година

Участие в представянето на капиталовата мярка взеха зам.-кметът по екология инж. Анести Тимчев, шефът на Дирекция „ ЕУО “ и специалист „ Действия по климата “ към плана инж. Вяра Колева, ст. специалист в отдел „ Пътна инженерна инфраструктура “ и специалист „ Строителство и вложения “ в плана Йорданка Кашъмова, шефът на Дирекция „ Устройство на територията “ и специалист „ Координатор развиване на градски територии “ към плана арх. Константин Божков, Ирена Пенчева и Камелия Георгиева – представители от Националния поверителен екофонд.

Изследванията на изменението на климата демонстрират, че както заради естествената цикличност на естествените процеси, по този начин и в следствие от антропогенното въздействие, посредством увеличение на парниковите газове климатичните промени също са фактор за повишение на риска от наводнения. Резултатите са по-високи стойности на интензивните превалявания, по-голям брой на дните през годината с краткосрочни превалявания над сериозни прагови стойности и други

Община Пловдив попада в регион със забележителен евентуален риск от наводнения (РЗПРН) с код BG3 APSFR MA 05. Предстоящата мярка „ Дъждовно отводняване на завирени сериозни сектори от пътната инфраструктура в резултат на интензивни превалявания, посредством създаване на дъждоотливници “ има за цел да спомогне отводняването на невралгични сектори от пътната инфраструктура в града, които образуват водосбори в следствие от интензивни превалявания. За задачата по плана ще бъдат построени специфични уреди, които ще водят дъждовната вода непосредствено в р. „ Марица “. Обектите, на които се планува осъществяването на мярката са подлезът под жп линия Пловдив-Карлово /бул. „ Копривщица “/, бул. „ Марица “ – юг; подлезът под бул. „ В. Априлов “, бул. „ Марица “ – юг; подлезът под бул. „ Руски “, бул. „ Марица “ – юг; подлезът под мост „ Адата “, бул. „ Марица “ – юг.

Изборът на инфраструктурната мярка е вследствие на обмяна на опит на специалисти от Дирекция „ ЕУО “ с представители на Норвежкия проучвателен център по проблемите на устойчивата акомодация към изменението на климата (Noradapt), както и провеждането на работни срещи с другите партниращи общини.

Реализирането на плануванаъа капиталова мярка ще обезпечи естественото придвижване на персонални моторни транспортни средства и рейсове от всеобщия градски превоз и ще докара до дълготрайни изгоди за обществото. Проектът планува и създаване на видеонаблюдение на пътнико потока на избраните невралгични места, което ще подкрепи процеса по поддръжка на новата инфраструктура.

Изпълнението на плана добавя дейностите по стратегия LIFE /BULADAPTECOS/ като и двете планови оферти са ориентирани към общо решение за осъществяване на ограничения за адаптиране към изменението на климата и предварителна защита и ръководство на опасности свързани с климата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР