Експертни екипи ще обсъдят незабавно възможността за оказване на съдействие

...
Експертни екипи ще обсъдят незабавно възможността за оказване на съдействие
Коментари Харесай

Полша ще помага на България за поддръжката на МиГ-29

Експертни екипи ще обсъдят неотложно опцията за оказване на подпомагане на България за поддръжката на МиГ-29 от полската промишленост. Това стана ясно от изказването на президента Румен Радев след срещата му с полския президент Анджей Дуда, който е на работно посещаване у нас.

По думите на президента България може да чака ексадрилна подготвеност за новите Ф-16 към 2030 година, а до тогава разполагаме само с МиГ-овете.

" Ако до тогава не вземем незабавни ограничения, рискуваме да загробим вековната ни история във военната авиация, да се молим на комшиите за помощ и да компрометираме самия план за Ф-16, тъй като няма да има кой да го обслужва ", съобщи Радев.
Президентът посочи, че годините неглижиране на проблемите на защитата в България са довели до избран недостиг на качества като изключително сериозен е казусът с изтребителната авиация.

След срещата Румен Радев посочи, че с полския си сътрудник Анджей Дуда са единни в оценката за братоубийствената война, която се води в Украйна, и в апела за прекратяването ѝ и намирането на дипломатически пътища за разрешаване на спора.

" Тази война предизвиква освен опустошения. Тя е опасност за интернационалната сигурност и ред. Пред очите ни се срутва градената с десетилетия сигурност в Европа. С Полша сме единни в напъните си за подсилване на Източния фланг на Алианса и въвеждане на проектите за степенувания отговор според от степента на заканите. А образуването на многофункционални бойни групи е единствено част от тези старания. България не може да е част от новата отбранителна идея на Алианса без да има лични отбранителни качества " - уточни Радев.
Анджей Дуда дефинира дейностите на Русия в Украйна като военни закононарушения и изрази вяра, че виновните за протичащото се ще бъдат изправени пред интернационалните съдилища.

" Руската войска се държи в Мариупол по същия метод, по който нацистите са бомбардирали Полша през Втората международна война. Затова се надявам, че на срещата на върха НАТО ще отбрани по еднопосочен метод суверенитета на Украйна. За да задържим съветската експанзия, би трябвало да сме сплотени и твърди и това, което ще надигнем пред Русия, би трябвало да е толкоз мощно и сдържащо, че здравият разсъдък да предотврати тази лакомия за разширение на границите са сметка на други страни " - сподели Дуда.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР