Експертна група предлага еднократното обезщетение при раждане да стане 1000

...
Експертна група предлага еднократното обезщетение при раждане да стане 1000
Коментари Харесай

Предлагат помощ по 1000 лева за първо дете

Експертна група предлага еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лв. за обезпечените майки, да има детски добавки за всички деца и данъчни облекчения за фамилиите с деца. Това са ограничения за възстановяване на демографското положение, разисквани преди няколко дни в Националния съвет по демографска политика към Министерския съвет. За предложенията стана известно от мнение от през днешния ден на Българската стопанска камара по ограниченията. Предложенията са създадени от експертна група към вицепремиера Марияна Николова. В групата са взели участие специалисти от разнообразни области, които имат отношение към демографската политика, в това число и от Българска академия на науките.
 
Предлага се еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лв., само че единствено за обезпечените майки. Размерът на помощта през 2019 година е 250 лева за първо дете, 600 лева за второ дете, 300 лева за трето дете и 200 лева за четвърто и всяко последващо дете.
 
Второто предложение на специалистите планува смяна на режима за погашение на детски добавки, като се отстранява доходния аршин. Изплаща се на всяко дете в нараснал размер. В момента месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лв., за две - 90 лв., за близнаци - 75 лв.. Това е при подоходен аршин от 400 лв. на член от семейство. При приход от 400 лева до 500 лв. се изплаща 80 % от размера на помощта.
 
Експертната група е пресметнала, че за смяната са нужни още към 55 млн. лв..

Следващите ограничения са свързани с даване на данъчно облекчение за фамилии с деца. Първият вид е да се даде годишна данъчна отстъпка от по 1200 лв. настрана за второ, както и за всяко следващо дете, родено след 1 януари 2019 година и ненавършило пълноправие. За задачата от сумата от годишните данъчни основи общо за двамата родители се приспадат по 1200 лв. настрана за второ и за всяко следващо дете, родено след 1 януари 2019 година и ненавършило пълноправие. Данъчното облекчение се дава на семейство, уединен родител или осиновител. То се употребява до размера на годишния налог върху приходите. Ако този размер е задоволително огромен, облекчението се употребява напълно и в фамилията остават по 100 лв. месечно за всяко второ или следващо дете. В противоположен случай въпросният налог не се заплаща, а отстъпката се употребява отчасти, изясняват от експертната група.-->
 Марияна Николова БГНЕС
От р ажданите годишно към 62 000 деца близо половината са втори или следващи деца . Годишната обща данъчна отстъпка от използването на мярката не надвишава сумата от 37,2 млн.лв. за първата година, като през идващите ще нараства с по още 37,2 млн.лв. годишно, до момента в който на 18-та година се стабилизира на към 670 млн.лв., сочат плановете.
 
При втория вид се планува данъчната отстъпка да се дава не до навършване на пълноправие , а до навършване на 10 години. Годишната обща данъчна отстъпка от използването на мярката още веднъж не надвишава 37,2 млн.лв. за първата година и през идващите години нараства с по още 37,2 млн.лв. годишно, до момента в който на 10-та година се стабилизира на към 370 млн. лева
 
Има и трети вид, който планува приспадане от годишната облагаема основа за всяко дете по 5 %.
 
В момента в фамилията остават по 20 лв. годишно при едно дете, 40 лв. при две деца, 60 лв. при три и повече деца. " При подобен незабележим размер помощите не действат като стимулатор на раждаемостта. Те не стимулират никого, заради което са чист разход и не могат да бъдат въображаеми за вложения в бъдещето на страната. Сегашното статукво в тази област няма никакъв резултат върху раждаемостта ", написа в разбора на настоящото положение. В него се показва още, че съгласно отчет на Българска академия на науките от 2018 година 60 % от тези, които желаят да имат още едно дете, обаче не вземат съответно решение, показват като причина за въздържането своите лимитирани финансови благоприятни условия.
 
От БСК показват кардинална поддръжка за метода, доколкото в обосновките е посочено, че сходни решения дават осезателен резултат в страни със сходна демографска обстановка и проблеми (Унгария, Русия и др.). В същото време обаче от камарата правят оценка разчетеният чист резултат върху приходите като нищожен.

Експертната група предлага и облекчение за ипотечните заеми на млади фамилии с деца - страната да изплаща елементи от ипотечния заем за закупуване на жилище на семейство в размер на 2000 лв. при раждането на второ дете, 5000 лв. при раждането на трето дете, и по 2000 лв. при раждането на всяко последващо.
 
Според БСК плануванаъа поддръжка не реализира значително облекчение на жилищните заеми за млади фамилии. При междинна месечна вноска по жилищни заеми сред 600 и 700 лв. и най-често срещан период на заема сред 20 и 25 години, препоръчаните размери няма да окажат решаващо въздействие върху решението за покупка на жилище от младите фамилии с деца и разрешаване на проблемите със фамилното обмисляне, означават от работодателската организация. От БСК показват, че могат да бъдат разисквани и данъчни облекчения за млади фамилиите с деца, които употребяват само жилище за фамилията чартърен, например, опция за приспадане на част от разноските за наем от общата годишна данъчна основа. Подобна опция може да се планува и във връзка с разноски за такси в детски градини, полуинтернатни групи (занималня) и други
 
Експертната група предлага и безвъзмездни детски ясли и градини - концепцията е страната да възвръща финансовите средства на общините в размера на таксите, които заплащат родителите, само че избрани като държавен стандарт. За тези, които посещават детски ясли и градини, където таксите са по-високи, да им се възвръщат от страната по държавни стандарти. Сега родителите заплащат разнообразни такси в другите общини. След като се създадат стандарти за прехрана и за заплащане на такси ще може да се калкулира разхода.
 
Едната от ограниченията планува и въвеждане на наложително целодневно гратис предучилищно обучение в детските градини и учебните заведения, които разполагат с нужната база, за всички деца в страната от четиригодишна възраст нагоре от 2020 година. Предвижда се и отчасти вдишване на престоя в частни детски ясли и градини в размер на държавния стандарт за такса за ясли и градини.
 
Въвеждане на независими практики на патронажните сестри, обезпечаване на статут на здравноосигурени на всички неосигурени бременни дами и на майките до навършването на една година на децата, разширение и съответно остойностяване на дейностите по програмата за майчино опазване на здравето посредством увеличение на броя на ултразвуковите проучвания с две спомагателни, скринингов тест на щитовидната жлеза при мечтана бременност и други са част от ограниченията.
 
Предлага се и даване на преференциален заем на младежи, признати в български висши учебни заведения против поети отговорности за трудова претовареност в страната за интервал от 5 години. Заемът се отпуска въз основа на контракт с шеф, като половината от средствата се обезпечават от страната посредством данъчни облекчения за работодателя. Заемът се опростява при изчитане на периода в осъществяване на поетите отговорности за трудова претовареност в страната за избрания период. В случай на несъблюдение на тези отговорности, заемат се връща с лихвите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР