Експертите в борбата с коронавируса зорко следят кога клъстерното разпространение

...
Експертите в борбата с коронавируса зорко следят кога клъстерното разпространение
Коментари Харесай

Наближаваме критично ниво на заразените

Експертите в битката с ковид зорко наблюдават по кое време клъстерното разпространяване на COVID-19 преминава в дифузно. Данните сочат, че репродуктивното число се повишава. В момента то е 1,24 приблизително за страната.. Това заключи пред NOVA математикът на Националния действен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов.
Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тях обстановката не е добра и ситуацията се утежнява, означи специалистът.
 Броят на новите случаи на COVID-19 у нас надвиши 3000 Броят на новите случаи на COVID-19 у нас надвиши 3000
Броят на новите случаи на ковид означи сериозен растеж като безусловно число, само че понижа като %. 3 004 са новооткритите зараз...
За през днешния ден стойностите в София-град демонстрират повишаване до 1,60. В Пловдив – 1,26, а във Варна – 1,17. Влошава се ситуацията и в Бургас, където покачването доближава 1,97 към 7 март. " В най-големите области виждаме, че ситуацията се утежнява. Страната също потъва постепенно ", разяснява проф. Витанов.
Критичната стойност на базовото репродуктивно число е 1.3. " При две седмици с такива стойности – всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а през днешния ден цифрата е 1.24 ", съобщи проф. Витанов. " Критичната стойност се чака във вторник – сряда, когато ще трансферира 1,3 за страната ", добави той.
По думите му въпреки всичко обстановката не е толкоз зле колкото през ноември. За утешение числата са още дребни, само че към този момент сме в трета вълна и би трябвало да сме внимателни.
Според него идната седмица се чака 13 области да бъдат изправени пред съществени проблеми със болестта. Това са: Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен.
Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се утежни бързо съгласно математика. " Разликата в областите зависи от развиването на епидемията. В Кюстендил върлува новият вариант и ситуацията е доста неприятно ", сподели експертът.
 Проф. Николай Витанов: 1500 инфектирани дневно е сериозното число, което не би трябвало да прехвърляме Проф. Николай Витанов: 1500 инфектирани дневно е сериозното число, което не би трябвало да прехвърляме
“В момента има едно гладко покачване на случаите. Има едно сериозно число на брой регистрирани дневно случаи, което не трябва да се...
Проф. Николай Витанов уточни, че алената лампа светва след 2000 случая на инфектирани. До 5000 нещата са тревожни, само че не и ескалиращи.
" Когато наближим 5000 позитивни на дневна база, става ужасно. Това зависи от нашето държание и от акцията по имунизиране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 000 имунизирани души натискат вълната надолу с 1% ", изясни проф. Витанов.
Той добави, че в случай че дифузното разпространяване на вируса продължи е допустимо да се подходи към световни ограничения. След имунизацията на 2 милиона души ще се следи съществено усъвършенстване на обстановката, изясни математикът.
Математикът напомни, че все още решението на НОЩ е ограниченията да се постановат локално по отношение на обстановката по райони. Ако обаче нещата продължат да стават зле, не е изключен и народен метод.
За скока в заболеваемостта още не може да включим заведенията, които работят единствено от няколко дни, уточни проф. Витанов. По думите му резултат от това разхлабване на ограниченията ще се види след 10 дни. Математикът призна, че обикаля и проучва държанието на хората. И това, което вижда, не го радва.
 Проф. Витанов: Влезем ли в зона от 2000 инфектирани дневно - елементарно можем да се качим до 5000 Проф. Витанов: Влезем ли в зона от 2000 инфектирани дневно - елементарно можем да се качим до 5000
" Още през лятото, когато имахме по 6 случая дневно, " шаранът " беше изтърван и още тогава се образува една група от към 1,9 млн. индивида...
" Има малко над 20% хора, които не съблюдават ограниченията. На тези 80%, които съблюдават, желая да им благодаря. И да им кажа - идват 4 седмици, които ще бъдат сложни. Спазвайте ограниченията, пазете се, тъй като заболеваемостта е висока. А тези, които не съблюдават, желая да им кажа: " Вече няма от какво да се оплаквате ", съобщи още проф. Витанов.
Той уточни, че може да вземем превес над ковид и посредством всеобща имунизация. Очаква COVID-19 да стане сезонен грип. " Много дребна е вероятността този вирус да се утежни и да се случи нещо като испанския грип ", оптимист е въпреки всичко математикът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР