Експертите от управлението за информация към Министерство на енергетиката на

...
Експертите от управлението за информация към Министерство на енергетиката на
Коментари Харесай

EIA прогнозира ръст на ядрената енергетика в страните извън ОИСР


Експертите от ръководството за информация към Министерство на енергетиката на Съединени американски щати (EIA) разгласиха прогнозата си за развиване на нуклеарната енергетика в света. Според тях в интервала от 2016 година до 2040 година разделям на нуклеарната енергетика ще пораства приблизително с 1,6 % годишно.
EIA чака Китай да продължи да е водеща по растеж на нуклеарните мощности, следвана от Индия, като този растеж надлежно ще компенсира свиването на нуклеарните мощности в Съединени американски щати, Япония и страните от Европа.

В отчета се отбелязва, че забележителен растеж на атомната енергетика ще се пада на страните, които не влизат в Организацията на страните за икономическо съдействие (ОИСР).

Позовавайки се на годишната интернационална енергийна прогноза за 2017 година, оповестена през септември, специалистите от EIA означават, че първите две места по темпове на стартиране на нови енергийни блокове в близко бъдеще ще се заемат от Китай и Индия, като единствено за сметка на тези две страни ще бъде обезщетено плануваното понижение на броя на енергийните реактори в Съединени американски щати, Япония и Европа. EIA предвижда също по този начин забележителен растеж на атомните мощности в Близкия Изток.
В частност това се дължи от една страна на растеж на търсенето и потреблението на електрическа енергия в страните отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз и е резултат от по-високия растеж на Брутният вътрешен продукт на страните отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз спрямо членовете на тази организация.

По отношение на Китай, в отчета се отбелязва, че страната разполага с 38 нуклеарни реактора с общ потенциал от 33 ГВт, а в развой на строителство са още 19 реактора с мощ от още 19,9 ГВт.

Експертите припомнят, че и в този момент на страната се пада дял от една трета от всички строящи се нуклеарни централи в света, като съгласно упованията към 2024 година Китай ще вкара нови 58 ГВт нови нуклеарни генериращи мощности. При такива темпове, през 2032 година Китай ще изпревари Съединени американски щати по настоящи нуклеарни мощности.

Индия се подрежда на второ място по растеж при търсенето на електрическа енергия. В момента страната разполага с 22 нуклеарни реактора с потенциал от 5,3 ГВт и сега се построяват още 6 реактора с общ потенциал от 3,9 ГВт. Индия наскоро подписа съглашение с Русия за създаване на още два реактора на АЕЦ „ Куданкулам “.

Съединени американски щати сега оперира най-вече нуклеарни мощности в света, като общо потенциалът на АЕЦ доближава 100 ГВт от 99 реактора. Ядрените мощности на Съединени американски щати обаче се чака да намалеят до 88,2 ГВт в интервала до 2040 година, заради решението на някои централи да спрат преди приключване на периода на употреба. В развой на създаване са два блока на АEЦ Voglte (3 и 4 блок), до момента в който строителството на АЕЦ Summer (блокове 2 и 3) е прекъснато.

По отношение на Европа, в отчета се отбелязва, че продължава строителството на финландската АЕЦ Olkiluoto-3 с мощ от 1,6 ГВт. Очакването е реакторът да стартира работа през 2018 година и ще се трансформира в първата нова АЕЦ в Европа през последните 15 години. Въпреки това упованието е потенциалът от АЕЦ да намалее, което се дължи на политическите решения за понижаване на каузи на нуклеарната енергетика в страни като Германия и Франция. Това обаче ще бъде обезщетено от страните отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз като Русия, Украйна, Беларус и Румъния.

В отчета се отбелязва, че Германия ще затвори 10 реактора до края на 2017 година, а един ще отсрочи за 2022 година Припомня се и решението на Франция за понижаване на каузи на нуклеарната енергетика с 50 % до 2025 година

Експертите обръщат внимание и на обстановката в Япония, която има 42 реактора с потенциал от 39,8 ГВт, само че след повредата в АЕЦ „ Фукушима “ са рестартирани единствено 5 реактора.

Според показаният отчет, общо през 2040 година ще се резервира базовият сюжет за сумарна мощ на АЕЦ в света от порядъка на 507, 6 ГВт (през 2016 година са 320,0 ГВт).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР