Експерти разкриха тайната на авторството на надписа върху картината Викът

...
Експерти разкриха тайната на авторството на надписа върху картината Викът
Коментари Харесай

Разкриха тайната на надписа върху картината Викът на Мунк

Експерти разкриха тайната на авторството на надписа върху картината " Викът " на норвежкия експресионист Едвард Мунк, оповестява New York Times.

В един от ъглите на известната картина от 1893 година, изобразяваща крещяща човешка фигура, с необятно отворени уста и очи, обхванала главата си с ръце., има надпис, който гласи „ Само вманиачен може да го направи “. По-рано се предполагаше, че надписът е дело на варварин, само че кураторите на Националния музей на изкуството, архитектурата и дизайна на Норвегия излязоха с дефинитивно мнение, че Мунк самичък е написал тези думи.

Изкуствоведът Мей Брит Гуленг е изследвал надписа писмен знак по писмен знак и е стигнал до извода, че той е безусловно еднакъв с почерка на художника. " Вече няма никакво подозрение в това ", безапелационен е той.

„ Викът “, срещана още и като " Писък " е една от най-разпознаваемите картини в света, като отстъпва по известност единствено на „ Мона Лиза “ на Леонардо да Винчи, отбелязва BBC. Мунк основава четири версии на картината, която е от серията „ Сцени от живота “. В нея норвежкият експресионист изследва тематиките за живота: обич, боязън, секс, тревога. Самият Мунк е описал в дневника си по какъв начин се е родила концепцията за картината: „ Вървях по пътя с двама приятели – слънцето залязваше – ненадейно небето стана кървавочервено – стопирах, почувствал изнемога и се опрях на парапета – кръв и огнени езици стояха над синьо-черния залив и града – моите другари отминаха напред, а аз стоях там, трептящ от тревога – и усещах един безконечен зов, рязък природата. “
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР