Експерти предупреждават, че белите мечки са застрашени от изчезване заради

...
Експерти предупреждават, че белите мечки са застрашени от изчезване заради
Коментари Харесай

Белите мечки може да изчезнат до 2100 г. заради изменението на климата

Експерти предизвестяват, че белите мечки са застрашени от изгубване поради покачването на температурите, разтопяването на леда. Това ще ги принуди да се насочат към сушата, където храната, която тези хищници употребяват, кардинално е нищожна.

" Мечките са изправени пред все по-дълъг интервал на недояждане, преди ледът да замръзне още веднъж и те да могат да се насочат обратно, с цел да се хранят ", показва Стивън Амстръп, който e създател на изследването и основен академик в Polar Bears International. А това от своя страна има пагубен резултат върху възможностите за оцеляване на бъдещите генерации, защото сами по себе си майките едвам съумяват да оцелеят, камо ли да произведат задоволително маслено мляко за дребните. Новото проучване, оповестено в  Nature Climate Change, предизвестява, че в случай че не се намесм, белите мечки могат да изчезнат изцяло до края на столетието. Ето за какво е нужно неотложно да предприемем ограничения, които да лимитират внезапно въглеродните излъчвания.

Тюлените са обичаната храна на белите мечки. Тяхната подкожна мехлем е отличен източник на мазнини за белите мечки. Благодарение на нея те съумяват да се оправят по-леко с мразовитите арктически условия. За да ловуват сполучливо обаче, белите мечки се нуждаят от леда, с цел да останат скрити, до момента в който доближават тюлените.

През последните години арктическият лед се топи с невиждана скорост в резултат на покачващите се поради климатичните промени температури. Това принуждава белите мечки да се отдръпват към сушата, където кардинално няма кой знае каква годна за консумация храна. Без храна мастните им ресурси понижават дотам, че възрастните едвам съумяват да поддържат сами себе си (камо ли своето поколение). Прагът към този момент е преминат при няколко субпопулации, където броят на дребните е намалял фрапантно.

" До 2100 година новите раждания ще бъдат съществено компрометирани или невъзможни на всички места, с изключение на може би в субпопулацията на остров Кралица Елизабет " в арктическия архипелаг на Канада, акцентира Амстръп.

Този сюжет планува междинната температура на повърхността на Земята да нарасне с 3,3 градуса по Целзий над нивото отпреди индустриалната ера.

" Ако по някакъв вълшебен метод морският лед може да се поддържа, даже когато температурите се усилват, полярните мечки може да са добре - казва Амстръп - Проблемът е, че тяхното местообитание безусловно се топи ".

Половината от земната мегафауна е класифицирана като застрашена от изгубване, само че единствено белите мечки са застрашени основно от климатичните промени. И въпреки всичко този статус може да не е неповторим за дълго и би трябвало да се преглежда като предвестител на това по какъв начин климатът ще се отрази на други животни през идващите десетилетия.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР