Експерти по обезвреждане на бомби обезвредиха пето писмо-бомба в четвъртък,

...
Експерти по обезвреждане на бомби обезвредиха пето писмо-бомба в четвъртък,
Коментари Харесай

Първи данни от разследването за писмата-бомби в Испания

Експерти по неутрализиране на бомби обезвредиха пето писмо-бомба в четвъртък , като, с цел да се опълчи на вълната от взривни устройства, изпратени до високопоставени чиновници, в това число премиера и украинския дипломат в Мадрид , предава Ройтерс.

Първите данни допускат, че и петте пакета са изпратени от Испания , сподели пред публицисти заместник-министърът на вътрешните работи на страната Рафаел Перес.

Той посочи, че самоделните устройства са били изпратени в кафяви пакети, съдържащи запалителен прахуляк и жило, което би генерирало " неочаквани пламъци ", а не детонация.

Пратките са адресирани до ръководителите на институциите, до които са изпратени.

Перес сподели, че едно от устройствата се е детонирало -, други три са били взривени от силите за сигурност при следени детонации и едно е непокътнато непокътнато за задачите на следствието.

" Изглежда, че всички те са изпратени от страната, само че ние базираме това на ранни образни инспекции, без към момента да имаме изчерпателен механически отчет ", сподели той.

Перес сподели, че към момента не наподобява належащо да се привиква комисията по сигурността, която да оцени повишението на равнището на терористична опасност в Испания, която към този момент е нараснала след ислямистките офанзиви в Европа през последното десетилетие.

Министерството на вътрешните работи сподели в изказване, че въпреки всичко е наредило на полицията да ускори защитата към публичните здания и изключително да ревизира деликатно пощенските колета.

Източник, непосредствен до следствието, съобщи, че въпреки устройствата да са самоделни, " те не са нещо, което някой може да направи " и следователите в този момент се пробват да проследят наличието им до техния генезис.

Върховният съд на Испания, който е профилиран в битката с тероризма, е почнал следствие, сподели правосъден източник.

Новината за писмата бомби излезе в сряда по обяд, откакто полицията заяви, че чиновник по сигурността в украинското посолство в Мадрид е бил леко ранен, откакто е отворил пакет.

Посланик Сергей Похорелцев сподели пред украинския новинарски уебсайт " Европейская истина ", че подозрителният пакет, адресиран до него, е бил предаден на украинския комендант на посолството, който го е изнесъл на открито, с цел да го отвори.

" След като отвори кутията и чу тракване, той я хвърли и по-късно чу детонацията... комендантът нарани ръцете си и получи мозъчно разтърсване ", сподели Похорелцев, представен от украинската медия.

" Имаме указания от министерството в Украйна, че поради обстановката би трябвало да сме готови за всевъзможен тип произшествия... съветски действия отвън страната ", сподели Похорелцев пред испанската телевизия TVE.

След случая украинският външен министър Дмитро Кулеба подреди на всички посолства на Киев в чужбина " незабавно " да засилят сигурността, сподели представител на украинското министерство.

" Туитър " акаунтът на съветското посолство в Испания разгласява изказване в четвъртък, осъждащо " всяка опасност или терористичен акт " по отношение на петте писма-бомби, " по-специално ориентирани към дипломатическа задача ".

Друг пакет бе получен в сряда вечерта в централата на испанския производител на оръжия " Инсталаза " в Сарагоса, Североизточна Испания , заяви полицията.

Именно там се създава ракетната установка C90, която Испания е доставила на Украйна.

Испанските сили за сигурност също откриха устройство рано в четвъртък в плик, изпратен до сателитен център на Европейския съюз, ситуиран във военновъздушна база в Торехон де Ардос, покрай Мадрид , заяви министерството на защитата.

Сателитният център поддържа общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз посредством събиране на информация от устройства за галактическо разузнаване , съгласно уеб страницата му, и неотдавна беше разказан от висшият представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел като част от " очите на Европа ".

В четвъртък сутринта Министерството на вътрешните работи на Испания разкри, че " плик с пиротехнически материали ", адресиран до премиера Педро Санчес, е бил получен на 24 ноември и обезвреден от неговия екип по сигурността . Устройството е " сходно " на пакетите, открити тази седмица, се споделя в него.

Петото устройство беше получено в испанското министерство на защитата в четвъртък сутринта и обезвредено от профилирани полицейски чиновници, сподели представител на министерството на защитата пред Ройтерс.
 И посолството на Съединени американски щати в Мадрид получи писмо-бомба
И посолството на Съединени американски щати в Мадрид получи писмо-бомба

Не се оповестява за пострадали
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР