Експерти по киберсигурност на компанията LMNTRX обявиха, че са засекли

...
Експерти по киберсигурност на компанията LMNTRX обявиха, че са засекли
Коментари Харесай

Обновен троянски кон може да превземе компютъра напълно

Експерти по киберсигурност на компанията LMNTRX оповестиха, че са засекли нова версия на известен остарял " троянски кон ", която заплашва всички версии на Windows, оповестява Forbes, представен от vesti.bg. Зловредният код е известен с името RAT, като новата му версия е NanoCore RAT V1.2.2.

Чрез нея хакер може да получи цялостен достъп до инфектиран компютър. Това включва освен опция за отваряне и прекопирване на файлове, само че и даже следене на въведените посредством клавиатурата знаци, в това число и пароли.

" Троянецът " разрешава още редактиране на систематичния указател, отваряне на уебстраници, криптиране на файлове и даже изключване и рестартиране на компютъра. Злоредният код дава опция на хакера още да изключва сигналната лампа на уебкамерата и да записва видео и аудио без знанието на потребителя.

NanoCore RAT може да се популяризира по няколко метода. Най-популярният нормално е посредством атачмънт в имейл, като е вграден в текстов документ като макрос. Алтернативен вид е посредством компрометирани приложения.

Добрата вест е, че за Windows 7, 8.1 и 10 към този момент има ъпдейти, които да защищават от вируса. Затова се предлага на притежателите на устройства с тези операционни системи да ги обновят с последните ъпдейти допустимо най-скоро.

Експертите предизвестяват, че програмния код на NanoRAT сега се популяризира свободно в мрежата. Сегашната му версия има даже доста елементарен потребителски интерфейс, посредством който да се ръководи и настройва. Затова е доста елементарно даже и за " дилетанти да стартират свои имейл акции " с вируса, споделят още от LMNTRIX. Именно по тази причина упованията са, че офанзивите с този " троянец " ще се усилят и своевременният ъпдейт на системите е мощно целесъобразен. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР