Експерти откриха грешка в условието на задача по математика на

...
Експерти откриха грешка в условието на задача по математика на
Коментари Харесай

Гръмна страшен скандал! Откриха грешка в задача по математика, но родителите побесняха заради нещо друго... (СНИМКА)

Експерти откриха неточност в изискването на задача по математика на Националното външно оценяване на седмокласниците. Въпреки установената неточност учениците, сбъркали при решаването на противоречивата задача, няма да бъдат обезщетени. Става въпрос за задача № 24. Тя е геометрична задача и носи 10 точки на седмокласниците.

В изискването на задачата е записано, че учениците преглеждат остроъгълен триъгълник. В подточка " б " обаче е посочено, че децата би трябвало да намерят лицето на триъгълника, в случай че основата на фигурата е 14 см (АВ = 14 см), което значи, че става въпрос за тъпоъгълен триъгълник.

Грешното изискване би довело до неточни чертежи и блокаж у децата, сигнализираха родители, оповестява Dir.bg .

От Министерството на образованието и науката (МОН) обаче не считат по този начин.

Маня Манева, която е специалист по математика към МОН, уточни пред БНР, че грешката е официална и не визира вярното решение на задачата. Тя добави, че учениците, които са решили неверно задачата в резултат на грешката в изискването, няма да бъдат обезщетени за това.

Според МОН за намиране на лицето на триъгълника АBC, което се изисква в подусловие " б ", не е нужна мярката на ъгъл С. Видът на триъгълника АBC, както и мярката на ъгъл С, не са обект на задачата.

Всеки чертеж на възпитаник, без значение от типа на триъгълника АВС, както и верните разсъждения при установяване на търсените детайли в триъгълниците CMP и HBC, ще бъдат оценени със съответния брой точки, настояват специалистите.

Освен това изследване на министерството на инцидентен принцип върху изпитни работи на седмокласници от разнообразни райони в страната е показвало, че типът на триъгълника ABC не е смутил учениците и те са работили по задачата.

Според проф. Николай Николов, зам.-председател на Съюза на математиците в България, решението на задачата не страда, само че по-будните възпитаници може и да се зачудили дали вярно са решили подточка " а " и това да е " изяло " част от времето им за работа.

Резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците би трябвало да бъдат подготвени до 5 юни, понеделник.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР