Експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) още

...
Експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) още
Коментари Харесай

Русия и Сирия не пускат ОЗХО в Дума, Москва отрича

Експерти от Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) още не са стигнали до сирийския град Дума, където, както се твърди, е било употребявано бойно отровно вещество. Това заяви в "Туитър " непрекъснатият представител на Англия в организацията.

"Русия и Сирия още не са разрешили достъп до Дума. Безпрепятственият достъп е сериозно значим. Русия и Сирия би трябвало да сътрудничат ", се споделя в известието.

Британският непрекъснат представител Питър Уилсън предизвести, че в случай че не бъдат "подведени под отговорност уредниците на на офанзивата, това единствено ще усили риска от потребление на химически оръжия в Сирия и отвън нейните лимити ".

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков съобщи, че екипът специалисти по химически оръжия няма по какъв начин да отиде на мястото на хипотетичната химическа офанзива без съответното разрешение от Организация на обединените нации. Той сподели, че задачата не е получила утвърждението на Департамента за сигурност и сигурност на Организация на обединените нации и по тази причина на екипа не е било обещано позволение да отиде в град Дума.

Питър Уилсън обаче опроверга това изказване на Рябков. Според него Организация на обединените нации е дала зелена светлина на инспекторите от ОЗХО да отидат на мястото на хипотетичната офанзива, само че не са съумели да отидат в Дума, защото сирийското държавно управление и Русия не са дали гаранции за сигурността им.

Лидерите на Съединени американски щати, Англия и Франция се базират на данни от медиите и обществените мрежи, говорейки за хипотетичната химическа офанзива в Сирия, разяснява в изявление за Би Би Си съветският външен министър Сергей Лавров, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция. Той отхвърли обвиняванията, отправени от американския представител в ОЗХО (Организацията за възбрана на химическите оръжия), че Русия е почиствала мястото на хипотетичната химическа офанзива в опит да прикрие следите.

"Гарантирам, че Русия не е правила никакво разчистване на това място ", акцентира Лавров. Отношенията сред Русия и Запада в този момент са по-лоши, в сравнение с по време на Студената война, защото по-рано действаха каналите за връзка сред Москва и западните страни, обзети в този момент от русофобия, уточни Лавров.

Обвинявайки режима на президента Башар Асад, че стои зад тази приложимост на химическо оръжие, трите западни страни - членки на Съвета за сигурност, нанесоха през уикенда масиран ракетен удар по обекти в Сирия без глоба от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Кремъл съобщи по-рано, че към момента се надява на възобновяване на разговора с Вашингтон, макар "всички вреди ", които са понесли двустранните връзки по виновност на Съединени американски щати.

"Надяваме се с времето, когато американските ни сътрудници уредят вътрешните си проблеми, да стартира разговор, макар вредите, които понесоха двустранните връзки по виновност на Вашингтон ", уточни представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той също дефинира като "неоснователни " обвиняванията, че Русия попречва достъпа на Организацията за възбрана на химическите оръжия до сирийския град Дума.

"Санкциите против Русия се трансформират във фиксидея. Все още считаме тези наказания за противозаконни и сме уверени, че всеки икономист може да види в тях открит опит за изтласкване на съветски компании от международните пазари ", сподели Песков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР