Експерти на Комисия за защита на личните данни /КЗЛК/ са

...
Експерти на Комисия за защита на личните данни /КЗЛК/ са
Коментари Харесай

Ефектът BulNews! Комисията за защита на личните данни атакува РЗИ-Враца, Орлин Димитров пак се прави на луд

Експерти на Комисия за отбрана на персоналните данни /КЗЛК/ са атакували през вчерашния ден РЗИ-Враца, научи извънредно организация BulNews.
Поводът за неочакваната инспекция в здравната институция е материал на медията ни за сложени камери за видеонаблюдение в имунизационния кабинет.

След като прочели публикацията, управлението на КЗЛД се самосезирало и назначило комисия, която да ревизира изнесената информация. За тяхна изненада всичко от написаното се оказало правилно. Нещо повече!
Освен инсталираната във имунизационния кабинета камера, се оказало, че в цялата постройка има сложени още 7 камери, които също записвали картина и тон. За 3 от тях е бил спазен законът и чиновниците са попълнили нужните документи, с цел да работи техниката. Те са били инсталирани още преди назначението на предходния шеф Кети Ценова и за тях специалистите открили по безапелационен метод, че съблюдават Регламент GDPR (ЕС) 2016/679. Никой от работещите в постройката обаче не е знаел за поставените в допълнение 7 камери и къде се намират те.
По разпоредбите на същия Регламент в РЗИ е трябвало да има назначен чиновник, който да е виновен по Закона за отбраната на персоналните данни. До месец юли тези функционалности са изпълнявани от Теодора Иванова, само че след нейното овакантяване Орлин Димитров не е счел за нужно да дефинира нов човек. Това е значително нарушаване.
Проверяващите са поискали и документи, които да покажат дали са спазени всички нужни процедури, в това число и протоколи с подписи на чиновниците, че са осведомени и следва да съблюдават наредбите на КЗЛД. Такива не са им били предоставени.
В края на инспекцията IT експертите от комисията са източили сървърите със записите от камерите, които ще бъдат подробно прегледани.
Преди това обаче те запечатали гишето в РЗИ за обслужване на клиенти.
Пред проверяващите Орлин Димитров се опитал да твърди, че всичките камери са инсталирани от предходния шеф, само че специалистите разпитали чиновниците и по този начин опашата неистина лъснала. На своите подчинени той споделил, че инспекцията е от Комисията за отбрана на потребителя и не знае за какво са пристигнали, само че и тази илюзия бързо била разсеяна.
Законът за Защита на персонални данни е извънредно прецизен, а плануваните в него санкции стартират от 20 000 лева Ако инспекцията приключи с констатацията, че има основни нарушавания на Регламент GDPR, то последствията за Орлин Димитров ще бъдат унищожителни.
По неофициална информация инспекцията продължава и през днешния ден, защото са открити още доста нередности.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР