Експерти на агенция РИА Новости от подразделението РИА Рейтинг изготвиха

...
Експерти на агенция РИА Новости от подразделението РИА Рейтинг изготвиха
Коментари Харесай

България първенец в Европа с разходи за храна

Експерти на организация РИА Новости от подразделението РИА Рейтинг изготвиха относителен лист на 40 европейски страни за каузи на домакинските разноски за храна. Изчисленията са осъществени по данни на националните статистически служби. При съставянето си експертите са анализирали бюджетите на семействата. Разходите за прехранване, в това число безалкохолните питиета, са показани за средностатистическо семейство съгласно резултатите от 2018 година

" Най-малък дял от разноските за храна е регистриран измежду жителите на Люксембург, максимален е измежду жителите на Украйна. Русия заема 31 място ", се споделя в известието. Руският индикатор понижава с един % спрямо миналата година. Руснаците харчат 30,2% от бюджета си за хранителни артикули.

Люксембургците отделят единствено 8,4% от разноските си за храна. Делът на разноските за храна измежду жителите на Холандия и Англия е 10,6% за всяка, Ирландия - 11,5%, Финландия - 11,7%.

В края на класацията с изключение на Украйна са ситуирани Казахстан (47,6%), Молдова (43,8%), Северна Македония (37,8%), България (36,5%), Беларус (36,3%), Сърбия (34,3%), Румъния (33,3%) и Литва (31,5%). Малко по-малко, в сравнение с в Русия, харчат за храна в Черна гора (29,7%) и Хърватия (28,2%). в Румъния питателните артикули съставляват една трета от разноските на жителите, а в Украйна – половината.

В допълнение специалистите от РИА Рейтинг изследваха какъв брой от бюджета си жителите отделят за алкохолни питиета и тютюневи произведения. " Люксембург, Португалия, Кипър и Молдова имат най-нисък дял на разноските за тези артикули. В изброените страни жителите харчат не повече от 1,6% от потребителските си разноски за алкохол и тютюн. Румъния има най-голям дял на " неприятните привички " (8,2%), България (5%) и Сърбия (4,9%) “, се споделя в известието.

Според този индикатор Русия заема 25-то място (3 процента). Същият индикатор е и в Беларус, а почти една и съща сума изразходват за неприятни привички в Хърватия, Чехия и Холандия (2,9%) и Словакия (3,1%).

Оценени са и разноските на европейците за кафенета, заведения за хранене и хотели. Най-високите разноски са в Швейцария (11%), следвана от Гърция (10,8%) и Испания (9,9%). Най-ниските разноски са за жителите на Румъния и Молдова (1,9% всеки), както и в Беларус (2,8%), Украйна и Хърватия (2,9% всяка). В Русия - 3,5%.

И най-после специалистите от РИА Рейтингпроучиха какъв брой хората от другите страни харчат за свободно време и просвета. " Лидерите тук са стопански проспериращите западноевропейски страни - Швеция (18,7%), Англия (13%) и Австрия (11,5%). Освен това при първите две страни дяла в разноските за свободното време и културата даже надвишават каузи на разноските за храна ", се споделя в изследването.

Делът на разноските за просвета и свободно време в Русия е 7,7%. Жителите на Молдова харчат минимум за действия от този тип (1,5%), малко повече в Северна Македония и Казахстан (1,8%). 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР