Експертът Алексей Жалов – експерт в спасителни акции в пещери

...
Експертът Алексей Жалов – експерт в спасителни акции в пещери
Коментари Харесай

Наш спелеолог обясни как тайландските деца успяха да оцелеят без храна и вода в пещерата толкова дълго време

Експертът Алексей Жалов – специалист в избавителни акции в пещери и пропасти и ръководител на Балканския спелеоложки съюз, разкри коя е повода 12-те тайландски деца да оцелеят в пещерата 10 дни без храна и вода в ефира на bTV.

Спасителната интервенция в Тайланд е извънредно комплицирана, като за оцеляването на блокираните вътре деца е значимо да бъдат подкрепяни по голям брой способи. Той уточни, че температурата на водата в тропическа пещера е висока – над 23 градуса, само че въпреки всичко при по-дълъг престой дава отражение.

По думите му оцеляването на групата е резултат от няколко неща – питателна храна, психическа помощ и средства за отбрана от по-ниската температура: „ Най-големият зложелател на пещерняка са по-ниската температура и по-високата влажност”.

Според него треньорът вярно е преместил децата на място, което не може елементарно да се окаже под водата и по-късно не е оставил децата на произвола на ориста, само че въпреки всичко е „ много неразумно” да се влиза в пещера, която ясно е била означена като рискова точно поради риск от наводняване.

„ Основната причина, която е помогнала на децата да са живи и която не бе оповестена в медиите, е, че треньорът на дребните футболисти е бил осведомен с азиатски способи. Той е оказал помощ на децата да медитират, да се концентрират, не ги е оставил на произвола на ориста и им е разпределил силите им по този начин, че да поддържат естествена топлота на телата си за дълъг период ", сподели още Жалов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР