Експерт по цените на петролните продукти призова Лукойл незабавно да ...

Експерт по цените на петролните продукти призова Лукойл незабавно да

Експерт призова Лукойл за обяснение: Петролът падна на цени от 2012 година, а горивата скочиха с 40 %

Експерт по цените на петролните артикули прикани " Лукойл " неотложно да дадат пояснение за протичащото се с цените на горивата в България или в противоположен случай Комисия за защита на конкуренцията да предприеме незабавна инспекция. 

Ето какво написа Константин Кръстев, който търгува с петролни фючърси следи пазара непрекъснато:

" Наравих си труда да изкарам една информация за историческите цени на горивата и откривам един забавен факт.  Подобни цени на петрола вид брент сме имали в края на 2012 год. - информацията е от уеб страницата на NASDAQ - дават се исторически дневни цени на фючърсните покупко-продажби. На 11-10-2012 год. търговията на брент е затворила на цена 115,71 USD. Вчера брент затвори на 111,74 USD. Интересно е какви са били цените на горивата по бензиностанциите.

От уеб страницата bg.fuelo.net се вижда, че цената на дизела е била 2,60 лв. за литър, за бензин А95 - 2,65 лв. за литър. Имаме разлика от съвсем лев за литър.

Той призова  " Лукойл " и веригите бензиностанции да обяснят по какъв начин се получава по този начин, че при една цена на суровината, съвсем еднакъв данък и налог Данък добавена стойност, крайната цена е 40% по-висока.

" Аз ще изкажа мое съмнение по тази причина по какъв начин се получава това с цените, без да желая да давам внушения. На всички е ясно, че на пазара на горива в България няма конкуренция, защото рафинерията е на една компания. Най-вероятно, тази компания извива ръцете на бензиностанциите, като им слага условия за цените, другояче отпадаш като клиент. Комисия за защита на конкуренцията трябв да стартира следствие мигновенно. " Лукойл " печели сега големи пари на гърба на българите. А доколкото знаем, компанията търгува през офшорки и налог не остава в България. Тезата с това, че има война в района не върви. Дефакто, Лукойл се употребява и като лост на въздействие в българската стопанска система и оттова в българското общество. Не зная за какво към момента се бавим и не национализираме рафинерията на Лукойл. ", показва той.

" Уралският нефт е с по-ниска цена от Brent. Търгува се на SPIMEX- борсата в Санкт Петербург. В момента е 85,82 USD т.е. с 30% по-евтин от Брент. Със сигурност Лукойл трейдинг взима и още по-евтино…Питайте Лукойл по какъв начин се получава по този начин, че цените са по-високи при същи цени на тържищата преди 10 год. ", посъветва Кръстев. 

Макар Лукойл да не употребява нефт от Северно море вид Брент той се употребява като международен бенчмарк за цената на петрола. Вторият бенчмарк е WTI- West Texas Intermediate. " Който търгува нефт постоянно гледа тези два продукта, те са един тип и показател за цената на петрола в международен мащаб. Урал се води също от тези два показателя. Руснаците се пробваха да развият търговията на своята борса, само че нещо не им се получи… Така, че Брент е водещ международен показател за цената на петрола и оказва въздействие на цените и и нас. Лукойл работи с Урал, който сега на спот е 30% по- на ниска цена. Та логически е въпроса: по какъв начин се получава по този начин, че при едни и същи равнища на Брент, а дори по-ниски цени на Урал, цените по бензиностанциите са с 40% по- високи. Да излязат и дадат пояснение. ", прикани Кръстев.

Преди дни същата тематика поде и Иво Мирчев от Демократична България, само че отговор от " Лукойл " също нямаше: 

Зададох въпрос на вицепремиера Василев по отношение на рафинерията Лукойл и цената, на която купува нефт вид " Уралс ". От отговора му стават ясни няколко шокиращи неща. Това написа във " Facebook " депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев.

1. На входа и изхода на " Лукойл Нефтохим " стои компанията " Литаско ", която продава на рафинерията нефт " Уралс " на цена с $35 на барел по-висока от пазарно постижимата. В резултат на това директната загуба за българските консуматори е в размер на над 200 млн. лева месечно.

2. Рафинерията употребява разнообразни типове нефт (извън руския) и няма никакъв проблем да преработва петрол от Тунис или Ирак.

3. " Лукойл Нефтохим " може да създава горива на доста по-ниска последна цена, стига да купува петрола на пазарни цени, вместо на избраните от " Литаско ".

Извод: " Литаско " е на входа и изхода на бургаската рафинерия. Затова тя печалби не регистрира - те остават в " Литаско ". " Литаско " е записана в Швейцария и е напълно ясно къде отиват печалбите, генерирани от " Лукойл Нефтохим " - вместо в държавния бюджет, в джобовете на притежателите на " Литаско ".

" Петел " ще даде коментар на " Лукойл " по тематиката при положение, че бъде изпратен подобен.

Източник: petel.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg