Екскурзоводи от Варна и страната отново настояват за създаване на

...
Екскурзоводи от Варна и страната отново настояват за създаване на
Коментари Харесай

Екскурзоводи искат създаване на туристическа полиция в България

Екскурзоводи от Варна и страната още веднъж упорстват за основаване на туристическа полиция. Причината е нелоялната конкуренция в сектора. Те желаят по-строг надзор от страна на институциите, с цел да се прекрати активността на нелицензираните гидове, които вредят на имиджа на страната ни като туристическа дестинация.

За осъществяването на Наредбата за активността на екскурозводите дава отговор Комисията за отбрана на потребителите. Според сектора, обаче, контролът е неефикасен.

Катя Калоянова, екскурзовод: В момента контролът е вменен на Комисията за отбрана на потребителите, която няма ресурса да се занимава със отбрана на екскурзоводите. Ние желаеме нашата специалност да е контролирана т.е. не всеки да може да работи като екскурзовод.

През последните години все по-малко младежи избират специалността на екскурзовода. А това е сериозен проблем, споделят експертите.

Християн Облаков, екскурзовод: Сезонният темперамент на заетостта в тази активност и оттова респективно се разсънва едно терзание у младежа дали той може да влага своето време и старания в тази специалност.

От Съюза на екскурзоводите упорстват още да бъде усъвършенствана инфраструктурата до културно-историческите обекти у нас и да се слагат указателни табели с разбираеми за туристите надписи. Те желаят също по-добра реклама на страната ни като туристическа дестинация.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР