Ексклузивни, неизлъчвани кадри от отвличане срещу откуп, свързвано с бандата

...
Ексклузивни, неизлъчвани кадри от отвличане срещу откуп, свързвано с бандата
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Кокаиновият кораб

Ексклузивни, неизлъчвани фрагменти от похищение против откуп, свързвано с бандата на " Наглите "... Как в този момент, 12 година по-късно отвличане, името на оживялата жертва се появява в спекулация с кокаин за 40 милиона $?

Първи март, 2021. Южноафриканската република. Някъде край брега на провинция западен Кейп. Полицаи залавят с кокаин за 40 милиона $. В рибарски транспортен съд с цветовете на българското знаме.

" Това е огромна пратка. Близо 100 пакета кокаин и съдейки по фотосите, наподобява, че всеки пакет е към кг ", описа Арън Хиймън, престъпен кореспондент на Съндей Таймс.

" Това е световен бизнес. Ако някоя страна има вяра, че някои от жителите не са част от проведената престъпност, обвързвана с кокаина, се заблуждава ", споделя Питър Гастроу, основен консултант в битката против интернационалната престъпност на ЮАР.

Корабът „ Уинд Уърд” е с 4-ма българи на борда .

Останалите шестима са жители от Миянмар, някогашна Бирма. След една от от най-големите акции за опиати в района десетимата мъже са в ареста, а за месец южноафриканският съд във Вреденбург няколко пъти привиква съвещание по следствието.

Първоначална информация за България даде Деница Велчева, завеждащ консулската ни работа в Претория:

" Те са били опаковани в пластмасови торби. 973 блока с компресирано вещество – кокаин. На торбите е имало надпис „ Кинг кока “ и са поръчвани по интернет “.

От българската полиция към момента отхвърлят формален коментар по случая. От Министерство на вътрешните работи изясняват за bTV, че е рано да приказват за него. В ЮАР обаче, след явяването на арестантите в залата, медиите разгласяват имена на българите – това са Борислав Атанасов, Марио Васев, Асен Иванов и Атанас Биков – или Дуков съгласно други източници.

Кои са тези българи?

bTV направи взаимно изследване с престъпния публицист на Съндей Таймс от ЮАР, Арън Хиймън, който ни споделя събраната от него информация в Кейптаун.

" Те са скрили пакетите с опиати в три неизползваеми отделения на кораба. Плавателният съд е преди е бил риболовен транспортен съд и те са го трансформирали и приспособили. Така че тези отделения за били запълнени с бетон и черна строителна солидна пластмаса. Това би затруднило полицейските кучета да подушат и намерят опиатите. И също така, в случай че управляващите решат да ревизират кораба и видят три бетонни блока, екипажът просто може да изясни, че са ги запълнили, тъй като към този момент не ги употребяват. Вероятно по този начин са успявали до момента да транспортират наркотични субстанции. Единият от българите е Борислав Стоянов Атанасов, на 45 години, съгласно български източници той е бил брокер на недвижими парцели и има строителни компании. Бил е и отвличан през 2009 година и след това освободен в България ", споделя Арън Хиймън.

Данните на Хиймън за Борислав Атанасов се припокриват с тези на известния на родната полиция Боби по прякор Мекото. Името му излезе на ярко като една от жертвите на похищение на бандата на " Наглите ", съгласно обвиняването на прокуратурата по мегаделото за отвличания против откупи за милиони левове на някогашния президент на футболен клуб " Литекс " Ангел Бончев, на митничаря Георги Георгиев Пурата, на сина на настощия кмет на Правец Румен Гунински, на предприемача Киро Киров и още 9 души.

Изядох доста сериозен пердах, бях целия в кръв, в мястото, където ме държаха, това беше като ковчег два на един, 1,20 метра висока, първите 10–12 дни ", описа тогава Киро Киров.

Борислав Атанасов Мекото е една от жертвите, само че по делото не се потвърди, че причинители са " Наглите ". Макар и да не се знае кой е поръчителят на отвличането му, то е реалност. Показваме ви неизлъчвани досега фрагменти от охранителни камери пред къщата на Борислав Атанасов - Мекото от деня на неговото похищение на 23 юли 2009 година

Кадрите са ни предоставени от разледващия публицист и създател на книгата „ Разследването за „ Наглите”” Слави Ангелов.

" Наистина шокиращи фрагменти. Те го имъкват принудително от мерцедеса, доближават откъм гърба джипа си, с цел да затапят колата, по този начин, че той да не избяга и принудително го набутват вътре ", изясни Слави Ангелов.

Позовавайки се на свои източници Ангелов удостоверява информацията ни, че някогашната жертва на похищение е измежду арестуваните в ЮАР. Разказва ни за Атанасов, с който преди години е направил извънредно изявление:

" При него, неговият плен беше от най-кратките, 14 денонощия, по принцип се върти една неправилна информация в общественото пространство за сумата, която той е платил, тъй като там се цитират едни 600 000 евро, в действителност той заплаща за свободата си 263 000 евро. Най-общо за Борислав Атанасов може да се каже, че е рисков състезател... Той по принцип се е занимавал с източване на кредитни карти и за това нещо има публична информация, че е лежал в затвор в Германия, дружно със собствен съучастник. Това нещо се случва някъде малко след 2000 година Неговият съучастник е разследван и даже е имало дело против него в Южна Африка тъкмо за трафик на кокаин от Южна Африка към Европа и България. Тогава в спеслужбите у нас също имаше информация, че Борислав Атанасов също се е занимавал с набиране на мулета в този канал. И по-късно парите, които те са получавали, са ги изпирали с изкупуване на недвижими парцели ".

Според комерсиалния указател Борислав взе участие като притежател или шеф в 10 компании с разнообразна активност в София. На посочените в регистъра адреси и телефони обаче не откриваме никого. Служител на компания с шеф съдружникът му, Александър Торбов, ни споделя, че и той е в чужбина. Бившата брачна половинка на Борислав отхвърля да разяснява арестите с обяснението, че от години няма връзки с Атанасов. Адвокатът Адриана Чернева, която е прокурист на някои от компаниите на Атанасов и Торбов, ни споделя, че не знае за случая в ЮАР.

Следващото българско име измежду арестуваните в Африка се оказва по-познато на локалните управляващи и медии, в сравнение с у нас.

" Асен Георгиев Иванов, на 51 години. Той е индивидът, за който знаем най-вече. Просто тъй като той е бил в ЮАР най-дълго време. Той към този момент е имал правосъден развой. Съдът конфискува близо 2,6 милиона южноафрикански ранд (тоест близо 3 милиона лева), тъй като реши, че не би могъл да завоюва легално тези пари. Той си е предплащал за наемане на недвижими парцели и адреси в Салдана (град в ЮАР) преди няколко години. Сумата, която е дал авансово е повече от 100 000 ранд (113 000 лева приблизително). Твърди, че е наемал тези пространства, тъй като е желал да развива бизнес в Салдана. + Тогава беше разкрито, че той е обвързван с други двама българи. А на терени на тези българи е била открита нарко-лаборатория. Един от тези мъже е бил задържан преди този момент в Перу, през 2018г., за владеене на кокаин за близо 200 000 $ ", сподели Арън Хиймън, престъпен кореспондент за Съндей Таймс в ЮАР.

Според медиите в ЮАР Иванов се е представял под подправено име на словашки жител и е най-вероятният притежател на кораба „ Уинд Уърд”. Негови адреси, компании, близки и родственици обаче за момента не откриваме в България.

Между обвинените е и Марио Васев, на 47 години , не знам доста за него, добави Арън Хиймън.

Публикации на български осведомителни уеб сайтове към този момент показаха Васев като един от обвинените за убийството на писателя и някогашен член на силови групировки Георги Стоев, който беше убит през 2008 година в градинката зад хотел " Плиска " в София. Тогава Марио Васев беше разпознат по фоторобот на Министерство на вътрешните работи от юрист Добрин Додев, който е бил с Георги Стоев сега на стрелбата. Виждаме юриста на погребението на писателя през април 2008 година

След като показва Васев като един от двамата убийци на писателя обаче, юрист Додев не удостоверява това при разпознаването онлайн и обвиненият мъж е освободен, описват близки на починалия създател на романи за българската мафия. Криминалните публицисти в родните медии си спомнят за Марио Васев, като съученик на починалия.

" Значи той е малко друг вид състезател от Борислав Атанасов, той е по-скоро, по този начин да кажем, силов състезател и е имал друга функционалност в цялата тази скица, защото функциите в тези схеми са много тясно разпределени ".

У нас Марио Васев е регистриран като съуправител с различен мъж в една компания с адрес на счетоводния офис, който я обслужвал. Счетоводителите обаче ни споделят, че от дълго време не работят с компанията. Друга компания на обвързвано с Васев лице се води в центъра на София, където виждаме китайски ресторант.

- Има ли човек Марио Васев тук?
- Не зная, не няма.
- Това си е вашият ресторант?
- Да, единствено ние, две китайци – мой муж и аз. Няма друго...
– От по кое време? От от дълго време ли?...
- От доста време ли? 9 години.

За четвъртия арестуван в ЮАР българин към този момент липсва информация за престъпни прояви.

Всички 10 обвинени по наркоделото са още в ареста, и съдът няколко пъти отсрочва съвещания поради липса на преводач от бирмански език за шестимата арестанти от Мианмар. А българите съгласно „ Сънди Таймс” не са поискали да бъдат освободени под гаранция.

" Изглежда тактиката им е да се признаят за отговорни, с цел да не се разкрият елементи по схемата. Следователно бягат от това полицията и страната да разкрият тяхната информация в съда. Например, в случай че те се договорят за 15-годишна присъда, което е много евентуално при тези условия, южноафриканските управляващи ще ги оставят да излежат единствено към 7 и половина години, при положително държание. Така че с източниците си и с хипотетичните връзки, които имат с локалните проведени престъпни групировки, евентуално няма да им е мъчно да си излежат присъдата ", добави Арън Хиймън.

Властите в ЮАР към момента обясняват началната и крайната точка на трафика. Знае се, че корабът е пътувал от Латинска Америка. Според южноафриканския специалист и консултант по проведена престъпност Питър Гастроу, фактът, че подобен сериозен наркотрафик минава край крайбрежията на ЮАР е казус. " В Южна Африка пазарът не е толкоз развъртян, търсенето не е толкоз засилено. Държавите в тези региони не са по този начин развити и рискът е по-висок. Затова тази територия не е добре развъртян директен маршрут. Има огромен риск превозът да бъде спрян. Разбира се, тук също има доста проблеми с корупция и малки врати в законите, само че, както можем да забележим от залавянето на кораба, полицията интензивно си прави работата. Така че проведените престъпни групи избират да си избират маршрут, където рискът е невисок, само че облагите – огромни. Ако погледнем картата, Западна Африка е по-близо до Латинска Америка. Маршрутите по земя, въздух и вода от Западна Африка до Европа съществуват отдавна. В момента даже се вижда нарастване на контрабандата ", изясни Питър Гастроу, основен консултант в битката против интернационалната престъпност на ЮАР.

Залавянето на кораба с българите от локалните управляващи обаче не е било инцидентно, а част от планувана интервенция по сигнал. Там работят и по версията, че аресттуваните са свързани и с най-малко още един транспортен съд за трафик на дрога. Имат и съответни данни за подобен, споделя Хиймън:

" Другият транспортен съд - „ Sea Condor”, е разгласен за липсващ. Няма го и на радарите. Това е най-актуалната информация. Мисля, че интернационалните управляващи го търсят. Регистриран е под монголски байрак. Според морските профилирани уеб сайтове, проследяващи кораби, плавателният съд последно е видян през февруари 2019 година в Бургас. Този транспортен съд е пътувал от България до ЮАР. Преди е бил южноафрикански рибарски транспортен съд, само че към този момент е трансформиран в нещо друго.

Четиримата българи са главните обвинени в арестуваната група, показва Хийман. Хората от Мианмар били второстепенни за държавното обвиняване.

Дали обаче българите стоят най-отгоре в схемата за наркоразпространение на черния пазар до крайната му точка?

" Можем по-скоро да ги назовем спедитори, логистици, точно такава роля най-вероятно е играл и Борислав Атанасов в тази скица. Това са хора, които не са свързани с тези организации и изобщо с трафика на дрогата по-късно и разпространенията й, те са експерти в това една стока да я пренесат от една точка до друга точка, която единият път е опиат, другият път е пари, трето е някаква друга или високо рискова стока или скица за отбягване заплащането на скъпи мита и акцизи ", сподели Слави Ангелов.

Журналисти и анализатори на престъпността в България чакат и Министерство на вътрешните работи да излезе с данни и разкрития в поддръжка на огромното наркодело в ЮАР. Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията си спомня значително преследвани от родното правораздаване българи, отпътували към тази страна:

" Покрай банковите заеми, около приватизация, доста хора съумяха да извършат заграбвания и съумяха да отидат в ЮАР. Немалък % престъпен контингент отиде в ЮАР, свързани и със силовите групировки хора. Доколкото знам, съдействието с ЮАР е много лимитирано. Опитът разнообразни български знакови фигури да бъдат екстрадирани от ЮАР се оказаха несполучливи. Предполагам, че е въпрос на време да забележим дали ще има някакво съдействие сред българските, европейските служби и южноафриканските по този случай, да се надяваме, няма да стане един от доста случаи, които единствено са се появили в медии ", съобщи Тихомир Безлов, специалист в Центъра за проучване на демокрацията.

Припомняме, че през януари предходната година при профилирана интервенция на в София бяха арестувани над 6 600 кашона с плодове, импортирани от Колумбия, с пропит в тях близо 550 кг кокаин за над 19 млн. евро. Акцията беше с учатието на службите на Испания, Нидерландия и Колумбия. Засега няма публична информация дали се работи по допустима връзка сред този канал и трафикът край брега на Южна Африка. Що се отнася до това по какъв начин се водят делата в ЮАР:

" Мисля, че е по-полезно управляващите в ЮАР да видят какъв брой още могат да измъкнат като информация от тази група, с цел да създадат още арести. Тази формация има положителни позиции и е добре проведена. Те могат елементарно да ръководят кокаинова интервенция и без задържаните лица. Задържаните обаче ще са потребни за ЮАР, за управляващите в Южна Америка, за ИНТЕРПОЛ и за България. През последните месеци управляващите тук демонстрират интерес към огромни случаи. През миналите години, изключително по време на ръководството на предходния президент Джейкъб Зума, имаше фрапантна ерозия в работата на управляващите. Имаше корупция, скандал след скандал. За управляващите ще е тъпо да изтърван огромен случай като този, с толкоз огромна интернационална организация. Ще бъде тъпо, в случай че поемат по бързия път и пропуснат да преценяват ходовете си ", добави Арън Хиймън.

bTV ще продължи да следи хода на наркоделото в Южна Африка, позицията на органите на реда там и у нас, както и на всички директно или индиректно свързани със случая.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР