Екотаксите за новорегистрирани автомобили ще се вдигнат. Очакват се обаче

...
Екотаксите за новорегистрирани автомобили ще се вдигнат. Очакват се обаче
Коментари Харесай

Нено Димов: Вдигаме екотаксите, не пипаме данъка

Екотаксите за новорегистрирани коли ще се вдигнат. Очакват се обаче доста нови остарели коли, откакто редица градове в Западна Европа вървят към възбрана за придвижване на коли с дизелови мотори. Заради това министърът на околната среда и водите Нено Димов прикани тези градове и страни да поемат отговорност. Това той направи в предаването "Денят онлайн " по Канал 3.

„ Това, което считам и ще приказвам неофициално с сътрудниците си от Европейския съюз е, че когато някой изкривява пазара, би трябвало да носи отговорност. Защото, свободното придвижване е една от главните полезности. Когато вие поставяте една възбрана, в тази ситуация за една кола, цената на тази кола пада. И то не тъй като се обезценява, а по административен път. Затова ще приказвам с моите сътрудници и ще желаеме забрани за избрани коли, които не дават отговор на избрани стандарти. Който изкривява пазара, би трябвало да носи отговорност. Това е същото като двойния стандарт при храните. Ние, да вземем за пример в случай че забраним вноса, ние също ще изкривим пазара. Защо би трябвало ние да нарушаваме тези съществени полезности? ", съобщи Нено Димов.

„ Самото предпочитание на Брюксел не е да постанова наказания, а да подтиква за по-доброто качество на въздуха. Знаете, да вземем за пример има огромен проблем с кражбите на катализатори. Затова подхващаме самодейност за надзор на тези катализатори”, добави Димов. Той напомни, че Столична община подари на КАТ-София инсталация за премерване на отделяните нездравословни газове при първична регистрация. По думите му се подхващат стъпки да се обезпечи сходна инсталация и за други ръководства на КАТ.

Относно екотаксата и нейното покачване екоминистърът разясни: „ В момента екотаксата за новите коли пада, за електрическите автомобили е 0, за хибридите понижава, а за тези до 5 година се резервира. За тези до 10 и над 10 години се усилва. За тези над 10 години – се усилва с 15 %. Въвежда се такса и за МПС-та, които до момента не са били в този обсег. Въвежда се екотакса за тежкотоварните коли – таксите са от 500 до 1500 лева”, съобщи Димов.

Той бе запитан по кое време България ще вкара тласъци за закупуване на електрически автомобили и нови коли, по сходство на Румъния, да вземем за пример. „ Това, което ние сме решили на първа стъпка е да предложим тласъци за битовото отопление, а не за колите. Основното замърсяване, изключително е през зимата е точно с помощта на битовото отопление”, съобщи Димов, като изясни, че общините ще аплайват по оперативна стратегия, с цел да може да бъдат инсталациите за отопление по домовете да бъдат сменени.

„ Напротив – можем даже на всяко едно домакинство или човек, може да се помогне за нова отоплителна система. Това обаче зависи какви планове ще предложат общините. Защото при разнообразни общини са разнообразни отоплителните системи”, добави министърът. „ Избираш най-големия проблем и решаваш най-големия проблем (визирайки битовото отопление). Когато решиш този проблем се появява нов максимален проблем и тогава се мисли за него. Не може всичко по едно и също време.
В рамките на тази година би трябвало да бъдат подписани първите контракти и следващата година към този момент да има резултат”, изясни Нено Димов.

„ Енергийните помощи ще продължат през общественото министерство и те ще бъдат ориентирани и към замяна на отоплителните системи. В рамките на настоящия бюджет няма по какъв начин да се усилят техния размер, тъй като бюджетът към този момент е гласуван, само че за идната година може и да се обмисли”, добави министърът.
Екоминистерството апелира решение на съда за проекта за Национален парк „ Пирин”. По тази тематика той разяснява: „ Сагата за Пирин е в правосъдна фаза. Ние апелираме едно решение на Върховен административен съд – сега задачата беше да се стигне до фундамента на въпроса. И това следва да бъде решено – дали би трябвало екологична оценка.

В момента има единствено едно проекторешение, което не е нищо повече от план. Когато се вземе окончателното решение в края на юни, ще забележим какво ще е то. Тъй като към тази дата имаме единствено един план, който може да бъде променян. При състояние, че имаме право да апелираме, напълно обикновено е да го направим”, изясни Димов.
Той бе безапелационен, че не се тормози от непрекъснатото искане на неговата оставка. „ Ни минимум не ме тормози това. Аз извършвам доста ясно програмата на ръководещата коалиция. Когато господин Каракачанов ме предложения, ми сложи ясни задания. Когато някой различен завоюва изборите, тогава ще може да излъчи министър.

В момента това е доста ясна консервативна политика, която изповядва правителството”, безапелационен бе Нено Димов.
По думите му прекомерно евентуално е през идния програмен интервал от Европейската комисия да дадат повече пари на България за околна среда. „ Още не може да се каже какъв брой ще бъдат парите, защото не са дефинирани като браншове. Като цяло има огромна възможност парите за България да бъдат увеличени с 8 %. Поне сигурно няма да бъдат понижени. Очаквам да влязат и нови политики.

Като кръговата стопанска система – тя цели финалът на един артикул, един боклук да стане суровина. Ако този боклук може да се върне назад като суровина, този боклук затваря цикъла и прави стопанската система по-конкурентна”, заключи министърът на околната среда и водите.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР