Екосистема, икономически катализатор и световно богатство – това е Големият

...
Екосистема, икономически катализатор и световно богатство – това е Големият
Коментари Харесай

Големият бариерен риф – 12 пъти по-скъп от операта в Сидни

Екосистема, стопански катализатор и международно благосъстояние – това е Големият бариерен риф в Австралия.

Нетната стойност на естествената даденост на южния континент бе оценена на 56 милиарда $, или 12 пъти повече от цената на известната опера в Сидни. Това демонстрират данните от отчет на компания „ Дилойт Аксес Икономикс”, който бе публикуван, с цел да подчертае икономическата, обществената и туристическа значимост на обекта.

Забележителната околност на австралийското крайбрежие способства на стопанската система на страната с 6,4 милиарда $ годишно. Освен това поддържането на екосистемата, а и на туристическите развлечения подсигурява над 64 000 работни места.

Това са единствено някои от аргументите, поради които опазването на рифа е от първостепенна значимост.

Природната полезност на Австралия страда през последните години от избелване на типичния коралов цвят. Причина за това е повишаване на температурата на морската вода, замърсяване или свръхулов.

Климатичните промени носят сериозна опасност за промените на цялостната конструкция на местността.

Докладът е иницииран от Фондация „ Големият бариерен риф”, която се грижи за опазването на иконата, предпазена от листата на Световното завещание.

Туризмът носи максимален принос за цената на международната естествена полезност – 29 милиарда $. Само водолазите способстват с 3,2 милиарда $ от приходите.

Рифът има и маркетингов аспект като знаковият му статут прави индиректна реклама на страната. 23,8 милиарда $ е рекламната стойност на националното благосъстояние.

Данните от отчета, който дефинира австралийския бряг като „ незаместим международен трезор”, са резултат на шестмесечно проучване на научни и стопански източници. Проведено е и изследване измежду 1500 души от 11 страни.

Целта е да се притегли внимание към опазването на естествената даденост. Това е най-скъпо оцененият обект в света.

Според Организация на обединените нации, в случай че не се понижат излъчванията от парниковия резултат, международното благосъстояние може да изчезне до края на века.

Световни водачи ще се срещнат в Полша идната седмица, с цел да обсъдят ограничения за запазване на най-скъпоценното международно крайбрежие.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР