Екоорганизации спечелиха делото срещу решението на министъра на околната среда

...
Екоорганизации спечелиха делото срещу решението на министъра на околната среда
Коментари Харесай

ВАС реши, че Планът за Пирин трябва да мине екооценка

Екоорганизации завоюваха делото против решението на министъра на околната среда и водите Нено Димов за това актуализацията на проекта за ръководство на Национален парк Пирин да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на влияние върху предпазените зони от " Натура 2000 ", съвпадащи с границите на парка.

Днес, 26 април, Върховният административен съд (ВАС) реши на първа инстанция, че решението на Димов новият проект за Национален парк Пирин да не минава през екооценка е в нарушаване на българското и европейското законодателство, както и съгласно решенията на Комитета за международното завещание на ЮНЕСКО, от което Пирин е част.

Опитите за заобикаляне на закона водят до сходни решения на съда, сочат организациите от обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България ". Приетите от Министерство на околната среда и водите промени от своя страна плануват 12.5 пъти повече застрояване по отношение на първичния проект за ръководство и сечи върху 60% от територията на националния парк, допълват от екоорганизациите.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов неведнъж е заявявал, че ще се съобрази с решенията на съда по проблема с Пирин. Въпреки това министерството може да апелира решението на Върховен административен съд на втора инстанция, в случай че пожелае.

Коалицията " За да остане природа в България " припомняме, че е заведено и второ дело за Пирин - обжалване на решението на държавното управление от декември 2017 година за изгражедането на втори въжен превоз на Банско, с което се отваря за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, пишат от обединението.

Върховният административен съд насрочи за 14 май първо съвещание по делото, с което организации, които са членове на обединението " За да остане природа в България ", апелират въпросното държавно решение за измененията в проекта за ръководство на Национален парк Пирин.

Припомняме, по-рано през днешния ден стана ясно и че Съдът на Европейски Съюз осъди България за това, че страната ни не е оповестила за специфична предпазена зона цялото орнитологично място, обхващащо Рила планина. " България не е класифицирала най-подходящите по брой и повърхност територии за опазването на типове птици, посочени в приложение I към Директива 2009/147/ЕО опазването на дивите птици, вследствие на което не е изпълнила отговорностите си по член 4, параграф 1 от тази инструкция ", се показва в решението на Съда.

От обединението " За да остане природа в България " разясняват, че по отношение на това решение страната ни се задължава да разшири европейската екологична мрежа " Натура 2000 " в Рила планина. Според деятелите българското държавно управление 10 години отлагало това " поради вековни гори, добити от частни лица посредством заменки, с цел да ги застроят ".

" Рано или късно правдата спечелва. Единствено настояванията на жителите за правова страна могат да подбуден този развой да става по-бързо ", безапелационни са природозащитниците. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР