Екоминистерството стартира процедура по промяна на границите на природен парк

...
Екоминистерството стартира процедура по промяна на границите на природен парк
Коментари Харесай

МОСВ променя границите на природен парк „Пресина“

Екоминистерството започва процедура по смяна на границите на естествен парк „ Пресина “, ситуиран по поречието на река Дунав. Плановете плануват понижаване на територията на парка, поради построяването на АЕЦ Белене. Това се случва на фона на положителната вест, че тази година там гнездят рекорден брой от предпазения тип къдрогави пеликанипояснява БНР.

Площадката продължава да бъде част от естествения парк, което министерството на енергетика намира за безпричинно заради неналичието на скъпи естествени местообитания или растителни и скотски типове. Като спомагателен мотив акцентират още, че все още на оповестяване на естествения парк площадката на АЕЦ „ Белене “ освен е съществувала, само че е била и настояща, което свидетелства за неналичието на консервационна значителност на територията.

Природозащитниците напомнят че националните предпазени територии съставляват единствено 5 % от територията на страната, по тази причина всяка процедура за изключване на площи от тях би трябвало да бъде деликатно проследена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР