Екоминистерството обяви едномесечно обществено обсъждане по проекта на нова наредба

...
Екоминистерството обяви едномесечно обществено обсъждане по проекта на нова наредба
Коментари Харесай

Новата наредба за дивото къмпингуване: Обявиха обществено обсъждане

Екоминистерството разгласи едномесечно публично разискване по плана на нова разпоредба за къмпингуването. То разрешава палатки, кемпери и каравани да бъдат поставяни по Черноморието отвън категоризираните къмпинги. В това число попадат и границите на предпазени територии и резервати, с което не са съгласни кметове на черноморски общини. 

Красимир Мавров почива всяко лято край плаж " Вромос " край Черноморец, споделя репортаж на тв. В този лагер той ще живее до август.  Цената от 60 до 120 лв. дневен престой в регламентираните къмпинги е скъпа за фамилията му, по тази причина той избира дивото къмпингуване.
 
" Там на 20 квадрата има три каравани, а ние тук съблюдаваме разпоредбите да сме на разстояние. Дивото си е диво, проведеното не ми харесва ", сподели той. 

Кметовете на множеството черноморски общини обаче са срещу измененията в новата разпоредба за къмпингуването и упорстват за наложително възнаграждение на минимални такси от къмпингуващите. 
 
" Депонирането на боклуци дават отговор общините, и респективно натоварват бюджета на самите общини. Другото нещо което е че нормално дивото къмпингуване се реализира през летния сезон, когато е изсъхнало и когато е пожароопасно. т.е. ние би трябвало да имаме правила които да оказват какво би трябвало да се случи в случай че зародят пожари ", уточни кметът на община Созопол Тихомир Янакиев.
 
Очаква се новата разпоредба да изисква наложителна регистрация на всички, които употребяват спонтанен къмпинг.
 
" Аз формулировка за диво къмпиране към момента не съм чул. Защото персонално за мен въпроса е какъв брой трае едно диво къмпиране? Защото в случай че човек си опъне палатката и три години е на едно място това диво къмпиране ли е? Колко хора могат да къмпират диво на едно място, в един парцел?! Ако се съберат повече от 50-100 индивида те също ли са дивокъмпиращи ", изясни кметът на Община Царево Георги Лапчев.

Предвижда се обособяването на местата за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се позволява със заповед от кмета на общината за период до 3 години, само че единствено във времето от 1 май до 30 септември.
 
Още се разисква и кои ще са контролните органи, които ще ревизират дивите биваци по Черноморието.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР