Екологично сдружение “За Земята” заведоха повторно жалба срещу отказ на

...
Екологично сдружение “За Земята” заведоха повторно жалба срещу отказ на
Коментари Харесай

Изпълнителната агенция по околна среда отново крие данни за качеството на въздуха


Екологично съдружие “За Земята” заведоха наново тъжба против отвод на Изпълнителна организация по околна среда за това, че им отхвърлят почасови данни за концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха от формалните измервателни станции. Според известието на сдружението, това се е трансформирало в систематична процедура на организацията, с която се нарушава и националното законодателство, и конвенцията от Орхус, която урежда достъпа до информация, правораздаване и присъединяване на жителите във взимането на решения за околната среда. Международният акт е утвърден от България, само че през последните години не съблюдава и страната е застрашена от прекъсване на правата по Конвенцията [1].

Последната епопея, проточила се към година и трансформирала се в прекачване от институция към институция [2], стартира през май 2018 година, напомнят еколозите. Тогава “За Земята” желаят от Регионална ревизия по околна среда и водите (РИОСВ) в София данни за замърсяването с фини прахови частици. След като са трансферирани към Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС) и получават единствено непълен достъп, без средночасовите стойности, стигат до обжалване пред Административния съд. Съдът се произнася в интерес на сдружението, само че все пак в средата на февруари 2019 година Изпълнителна агенция по околна среда наново отхвърля да даде данните с повече от неуместни претекстове.

А точно, съгласно организацията, както считат природозащитниците, даването на сходна информация би довело до “нереална и неточна картина”, тъй като законовите правила били за среднодневни концентрации, а не до средночасови. Това можело да докара до “заблуда и манипулиране на обществеността”. т.е. повече информация за жителите е рисково за Изпълнителна агенция по околна среда. Друг брилянтен мотив е, че “Невъзможност за вярно интерпретиране на данни за замърсяването и представянето на невалидирани данни би се отразило неподходящо на съставените елементи на околната среда”. Явно съгласно Изпълнителна агенция по околна среда въздухът би се замърсил повече, в случай че някой изследва или разгласява такива данни. " Дали следователно, когато Столична община сподели графично същите тези данни на своя уеб страница, това оказва отрицателно въздействие на въздуха и настъпват нездравословни последствия за околната среда от представянето на сходна информация?!” - разяснява Ивайло Попов от " За Земята " като добавя: “Недопустимо е да се крият данни, събирани от държавни органи и платени с нашите налози. Особено пък данни за околната среда, които следва да се обществени и по интернационалните контракти, по които България е страна. Ситуацията с качеството на въздуха е извънредно сериозна и всеки разбор би бил потребен, само че очевидно Изпълнителна агенция по околна среда следва политиката на министър Нено Димов, че екологичните организации следва да се държат на страна. Подобни данни не просто би трябвало да бъдат давани при поискване, а следва да са налични на уеб страницата на виновната институция за всеки, било то жител, институция или Неправителствени организации.”

От организацията напомнят, че това не е първият отвод на Изпълнителна агенция по околна среда да даде почасови данни. Още през 2017 година " За Земята " стартира битка за достъп до тях, само че и до през днешния ден организацията не ги дава.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР