Екологично сдружение За Земята внесе алтернативна визия за управление на

...
Екологично сдружение За Земята внесе алтернативна визия за управление на
Коментари Харесай

По-добро рециклиране вместо горене на отпадъците предлагат еколози за София

Екологично съдружие " За Земята " внесе различна визия за ръководство на отпадъците в София в столична община. Документът е връчен на заместител ръководителя на Столичен общински съвет Иван Велков.

Визията планува ръководство посредством разделно събиране на всички потоци рециклируеми материали, което ще докара до доходи за столицата, твърдят вносителите.

Днес изтича последният период, в който общината би трябвало да подаде документи към оперативна стратегия " Околна среда " за приемане на финансиране на инсталацията за изгаряне на боклуци на площадката на Топлоелектрическа централа " София ". Създателите на Алтернативната визия упорстват въпросният грант да се вложи в възстановяване на разделното събиране, а не в градеж на нездравословен и безценен инсинератор – бизнес модел и софтуерна идея от предишното.

" Общината подценява жителите на града и тяхното отговорно отношение към това, което изхвърлят. Вярваме, че с комфортно, елементарно и надеждно разделно събиране софиянци могат да се оправят не по-зле от жителите на всеки различен европейски град. Разбира се, стимулирани от такса боклук на база количество изхвърлени неразделени боклуци ", изяснява Данита Заричинова, специалист " Нулеви боклуци " от " За Земята ".

Заричинова акцентира, че необятно тиражираният модел с инсинератора в центъра на Виена, в действителност въобще не е добър образец за ръководство на отпадъците. Тя предлага да взаимстваме образеца на Флоренция, където локалното държавно управление спря плана за апаратура за изгаряне с потенциал, сходен на софийския. Тосканската община съобщи, че ще вложат парите в по-добро разделно събиране и преработване.

Прилагането на различната визия може да стартира незабавно, твърдят от сдружението. Стойността на вложенията в плана е най-малко два пъти по-ниска от разноските за създаване на инсинератора, а чистите оперативни разноски са доста по-изгодни за хората в град София — платците на такса " боклук ", са пресметнали специалистите, които акцентират още, че документът предлага стадии с дълготрайно обмисляне, което сега липсва.

Концепцията стъпва на 6 съществени правилото:

По-добре разграничени боклуци при източника – по-лесна обработка по цялата верига на оползотворяване.

Замяна на анонимните контейнери по улиците с самостоятелни разделни контейнери за всяка жилищна постройка, което ще подсигурява по-отговорното държание на жителите.

Съобразяване със законодателството на Европейски Съюз за кръговата стопанска система, включително новите цели за разделно събиране на питателните боклуци и по-високо равнище на преработване.

Висока успеваемост – с първите 20% от инвестицията могат да се реализиран 80% от търсените резултати.

Етапност – системата се усъвършенства последователно и непрекъснато.

Гъвкавост – преустрояване и даже цялостен отвод от системата е вероятен когато и да е, без отписване на загуби от неработещи ДМА.

С всеки звук материали, отделени за преработване и компостиране, се икономисват освен разноски за скъпата подготовка, изгаряне и дълготрайно предпазване на дънна пепел в депа, само че и предотвратява изпускането на нездравословни субстанции от комините и от мощно токсичните летливи пепели, оставащи след изгарянето на боклуци.

Алтернативната визия предлага на столичани да изхвърлят разделно и да заплащат по-справедлива такса боклук, и предизвиква по-отговорно държание към генерирането на битов боклук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР