Екологичните цели на Европейския съюз вече са ясни: смекчаване на

...
Екологичните цели на Европейския съюз вече са ясни: смекчаване на
Коментари Харесай

Брюксел ”озеленява” финансовия сектор, дните на въглищата са преброени

Екологичните цели на Европейския съюз към този момент са ясни: с мекчаване на изменението на климата и адаптиране; стабилно потребление и запазване на водните и морските ресурси; преход към кръгова стопанска система, в това число намаляването до най-малко на отпадъците и увеличение на потреблението на вторични суровини; попречване и надзор на замърсяването; и отбрана и възобновяване на биоразнообразието и екосистемите. Увеличаване на зелените вложения.

На 18 юни Еврарламентът одобри ново законодателство за устойчиви вложения, което разрешава дадена икономическа активност да бъде обозначена за екологично устойчива, в случай че способства за най-малко една от посочените екологични цели. Установяването на ясни „ зелени “ критерии за вложителите е от основно значение за набирането на повече обществено и частно финансиране, с цел да може Европейски Съюз да стане въглеродно-неутрален до 2050 година, както е посочено в Европейския зелен пакт, както и да се предотврати „ даването на погрешна информация по отношение на позитивното влияние върху околната среда “.

Европейската комисия пресмята, че Европа се нуждае от към 260 милиарда евро годишно в спомагателни вложения през идващото десетилетие, с цел да реализира актуалните климатични и енергийни цели за 2030 година

„ Таксономията за устойчиви вложения е може би най-важното развиване в областта на финансите след счетоводството. Това ще бъде повратна точка в битката против изменението на климата “, съобщи основния договарящ от името на комисията по околна среда на Екологичен потенциал, Сирпа Пиетикяйнен (ЕНП, Финландия). „ ”Озеленяването” на финансовия бранш е първа стъпка към това вложенията да служат за прехода към въглеродно неутрална стопанска система “, добави тя.

„ Всички финансови артикули, които претендират за резистентност, ще би трябвало да потвърждават това, следвайки строги и амбициозни европейски критерии. Законодателството също по този начин включва явен мандат Европейската комисия да стартира да дефинира нездравословни за околната среда действия. Постепенното отпадане на тези действия и вложения е също толкоз значимо за постигането на неутралитет във връзка с климата, както и поддръжката за действия, които спомагат за декарбонизирането “, съобщи докладчикът на комисията по икономическите въпроси на Екологичен потенциал Бас Ейкхаут (Зелени/ЕФА, Нидерландия).

Дейностите, които са несъвместими с неутралността на климата, само че се смятат за нужни при прекосяването към стопанска система, неутрална във връзка с климата, се отбелязват като преходни или подпомагащи действия. Те би трябвало да имат равнища на излъчвания на парникови газове, отговарящи на най-хубавите резултати в бранша. Твърдите изкопаеми горива, като въглища или лигнитни въглища, са изключени от тези действия, само че природният газ и нуклеарната сила биха могли да бъдат обозначени като подпомагащи или преходни действия при цялостно съблюдаване на правилото „ да не нанасят забележителна щета “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР