Екокатастрофа по поречието на река Марица между Пловдив и Пазарджик.

...
Екокатастрофа по поречието на река Марица между Пловдив и Пазарджик.
Коментари Харесай

Тонове умряла риба в Марица: Кога животът в реката ще се възстанови?

Екокатастрофа по поречието на река Марица сред Пловдив и Пазарджик. Стотици килограми мъртва риба изплуваха в съботния ден, заяви bTV. ВиК-Пловдив спря изпомпването на питейна вода от кладенците наоколо до речното корито.

Пазарджишките екоинспектори разкриха хипотетичния източник на замърсяването. Полиция и представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда започнаха инспекция в пазарджишка компания за преправка на пластмаса, която е обвинена за всеобщото отравяне на речната риба. От компанията отхвърлят да имат виновност.

" Проверихме компания за преправка на пластмаси, защото очевидно индикаторите на водата демонстрираха останки от пластмаси в нея. Установи се, че във компанията водата е замътена с примеси. Незабавно уведомих окръжния прокурор, шефа на регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи и те започнаха съответните дейности. Започва досъдебно произвеждане. Мисля, че два или три пъти сме ги глобявали предходната година. В момента преустройват пречиствателна станция, която е на край. Аз също не съм осведомен с аргументите ", изясни Костадин Гешев, шеф на РИОСВ-Пазарджик.

" Бедствието е огромно. Тонове риба измряха и това е една огромна екокатастрофа. Има риби, които няма по какъв начин да зарибим ", сподели Валентин Данаилов, който е от риболовно съдружие " Олимпик 2002 ".

По думите му оттук насетне ще са нужни минимум 10 години, с цел да може животът в реката в този сектор да се възвърне.

Доброволци от сдружението са уведомили популацията, че рибата е негодна и рискова за изразходване. Въпреки това е имало хора, които са я събирали.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР