Екокатастрофа по поречието на река Марица край Стамболийски вдигна на

...
Екокатастрофа по поречието на река Марица край Стамболийски вдигна на
Коментари Харесай

Пазарджишка фирма е източникът на замърсяването, отровило рибата в р. Марица

Екокатастрофа по поречието на река Марица край Стамболийски подвигна на крайник институциите в събота. Вчера в региона сред Пазарджик и Пловдив изплуваха стотици килограми мъртва.

Полицията, локалните екоинспекции, Басейнова дирекция, ВиК - Пловдив и Областната дирекция по сигурност на храните се задействаха. От Агенцията по храните предизвестиха да не се употребява рибата и да не се употребява питейната вода. Прокуратурата образува досъдебно произвеждане по случая.

Днес стана явен източникът на замърсяването. По информация на Нова телевизия течът на нездравословни субстанции идва от пазарджишка компания,  която преработва  пластмасови боклуци и събира вторични материали. От малкия екран са потърсили шефа на компанията за коментар, само че не са получили отговор.

Междувременно ВиК-Пловдив ограничи водовземането от две помпени две помпени станции като превантивна мярка против отравянето на река Марица. От сдружението обявиха, че няма директна заплаха за популацията, защото водата се взима от по-дълбоко.

„ Говорим за токсично замърсяване с доста съществени вреди. Бързите проби отхвърлиха съществуването на цианид. Все още обаче не е ясно какво тъкмо е рисковото вещество във водата ”, сподели в ефира на „ Събуди се ” регионалният шеф на Пловдив Дани Каназирева. Тя увери, че компанията, предизвикала замърсяването, ще бъде санкционирана.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР