Екоактивисти окупираха днес две германски топлоелектрически централи в рамките на

...
Екоактивисти окупираха днес две германски топлоелектрически централи в рамките на
Коментари Харесай

Екоактивисти окупираха днес две германски топлоелектрически централи

Екоактивисти окупираха през днешния ден две немски топлоелектрически централи в границите на акцията си да насърчат държавното управление да се откаже от въглищата като енергиен източник по-рано от плануваното, съобщи ДПА.

Няколко души съумяха да се качат на охладителната кула на ТЕЦ-а в берлинския регион Моабит тази заран и сложиха там девиз, на който се чете: "Всеки, който тръгне против нас, е за въглищата ".

Германски екоактивисти нахлуха във въглищна централа

Общо към 20 души съумяха да обхванат на територията на централата, сподели полицейски представител, предава Българска телеграфна агенция.

Активистите са част от групировката "Пряко деяние Берлин ". Те упорстват за завършек на така наречен "фосилен капитализъм ".

Централата в Моабит, чийто оператор е шведската компания "Ватенфал ", е издигната през 1900 година До наскоро тя използваше въглища за гориво, а от 2013 година мина на биомаса.

Пет-шест екоактивисти проникнаха през днешния ден и в друга сходна централа - в Манхайм. Те се качиха на покрива на една от постройките й, в която се приготвя горивото от въглища, и съумяха да изключат конвейера. Тази електроцентрала е обект на остри рецензии от деятелите, които я назовават "убиец на климата ". Неин оператор са три енергийни компании - RWE, EnBW и MVV.

Германия възнамерява да затвори всичките си централи на въглища до 2038 година в рамките за програмата на Европейски Съюз за преход към чиста сила.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР