Еко-министърът Емил Димитров не възнамерява да затяга мерките против изпускането

...
Еко-министърът Емил Димитров не възнамерява да затяга мерките против изпускането
Коментари Харесай

МОСВ за обгазяването на с. Труд: Няма норми за неприятни миризми

Еко-министърът Емил Димитров не има намерение да стяга ограниченията срещу изпускането на неприятни миризми от централата за биогаз до пловдивското село Труд или другаде. Това излиза наяве от негов отговор в писмения парламентарен надзор.
С обяснението, че няма правила за неприятни миризми и базирайки се на резултатите от инспекции, неустановяващи отклонения в качеството на въздуха, както и на обстоятелството, че не Министерство на околната среда и водите регламентира отстоянията сред жилищни здания и централи за биогаз, той не се ангажира с казуса на жителите на с. Труд.
Протестът на хората от това пловдивско село, както осведоми министъра депутатът от Воля Елена Пешева, се дължи на продължаващия повече от 5 години тормоз с изпускането на интензивни миризми във въздуха от функциониращата на 250 метра от жилищен квартал централа за произвеждане на топло и електрическа енергия от биомаса. „ Със прекъсването на митингите, поради изключителната епидемиологична конюнктура, операторът стопира да извършва и минималните отговорности, по отношение на обезпечаване на хигиената и съблюдаване на обикновени правила “, сигнализира депутатът.
„ Регионалната ревизия по околна среда и води в Пловдив, Министерство на околната среда и водите и РЗИ не могат да открият съществуването или неналичието на миризма във въздуха, само че протестиращите не са съгласни с изказванието на виновните институции, тъй като казусът с нетърпимите миризми остава “, показва Пешева.
Жителите упорстват централата да бъде спряна за механически одит, до момента в който не бъдат отстранени всички проблеми. Според тях би трябвало да се вкара наложително осъществяване на оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) за сметища, съоръжения за биогаз и сходни. Редно е също да бъдат въведени минимални отстояния сходни централи да бъдат разполагани на не по-малко от 3 км от обитаемоте места, отбелязва още Пешева. 
Според мнение на здравното министерството, миризмите могат да повлияят отрицателно – предизвикват стрес и отключват респираторни болести, акцентира още Пешева, базирайки се на тъжби от локалното население.
Предвижда ли Министерство на околната среда и водите да вкара по-строги ограничения за действието на сходни централи наоколо до обитаеми места, попита министъра тя, както и дали ще бъдат ли изменени условията за разстояние на централите от обитаемоте места.
В отговор, министърът насочва към различен вероятен източник на миризмите. „ …вероятен източник на миризми в региона на обитаемото място могат да бъдат и животновъдните обекти в и към обитаемото място и или заустването на битово-фекални води от селото в р. Пясъчник “, счита той. От РИОСВ-Пловдив е изпратено писмо на община Марица за предприемане на дейности по подготвеност, осведоми министърът.
Въпросът дали ще бъдат изменени условията за разстояние на централите от обитаемоте места, е отвън компетенциите на Министерство на околната среда и водите, респ. Регионална инспекция за опазване на околната среда, отбелязва министър Димитров. „ Правилата и параметрите за застрояване и разполагане на жилищни и нежилищни здания са уредени в Закона за устройство на територията и съответните подзаконови нормативни актове “, прецизира той.
„ Относно казуса с нетърпимите миризми следва да се означи, че в екологичното законодателство няма правила за неприятни миризми “, акцентира в отговора си министърът и показва данни от осъществени инспекции, при които „ не е открита миризма на територията на с. Труд, присъща за индустриалния развой в централата “.
Еко-министърът удостоверява че във връзка с централата не са правени оценки за влияние на околната среда (ОВОС). През 2016 година при процедура за разширение на суровинната база на Инсталацията за преправка на биомаса възложителят приложил към документите и Комплексна екологична оценка със здравна експертиза, без да се е изисквало такава. Преценено било, че здравен риск за популацията би се очаквал при неспазване на нормативното законодателство и процедурата завършила с решение на РИОСВ-Пловдив да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда.
Постановеното решение е обжалвано от Административен съд Пловдив от Инициативен комитет на с. Труд, само че съдът отхвърля жалбата и оставя в действие решението Апелативен съд Пловдив, което през декември 2019 година е доказано от Върховен административен съд, а решението на Върховен административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.
При процедурата за построяването на инсталацията през 2012 година също било взето решение да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда, което не било обжалвано в открития период и е влезнало в действие, а в 2015 година централата за произвеждане на ток от биомаса била въведена в постоянна употреба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР