Екипи от няколко отделения на УМБАЛ-Бургас - - Първо детско,

...
Екипи от няколко отделения на УМБАЛ-Бургас - - Първо детско,
Коментари Харесай

УНИКАЛНА операция: Доктори спасиха живота на 4-месечно бебе!

Екипи от няколко отделения на УМБАЛ-Бургас - - Първо детско, Второ хирургично, Отделението по образна диагностика и Отделението по анестезиология и реанимация, избавиха живота на 4-месечно момиченце с интервенция, която е извънредно рядка в света, оповестиха от лечебното заведение.

Малката Елена към момента е в болничното заведение, само че скоро ще бъде изписана. Момиченцето страда от вродена малформация - ретростериална диафрагмална херния на Ларей, която се среща един път на 250 000 новородени. При този тип херния коремните органи навлизат в пространството зад гръдната кост през присъщ отвор, притискат сърцето и белия дроб, затрудняват дишането и водят до съдбовен край. В случая с Елена сърцето било притиснато от дебелото черво, което ясно проличало и при рентгеново проучване с контрастно вещество.

Първи за рядкото затруднение се усъмняват педиатрите в Първо детско поделение, където 4-месечното бебе е признато по неотложност. То не може да диша, няколко пъти стопира сърдечната активност, прави гърчове. Консултацията с детския кардиолог доктор Пепа Ралева изключва проблеми със сърцето. Педиатрите се съветват с сътрудниците си хирурзи и излиза наяве, че в случай че Елена не бъде оперирана, ще загине.

Операцията е осъществена от детския хирург доктор Евгений Бенчев дружно доктор Васил Керанов и доктор Кирил Чакъров. Анестезиолозите са доктор Антон Григоров и доктор Мария Колева, които взимат сложното решение да създадат упойка на толкоз малко бебе.

При интервенцията през дребен прорез през корема хернията е отстранена, а дебелото черво върнато на естественото си място. С пластика със лични тъкани е затворен дефектът на диафрагмата.

"Диафрагмалните хернии са рядко срещани, а херния от този вид е още по-рядка. В Съединени американски щати, в известната клиника Мейо, за 35 години при 1500 оперирани е разказан единствено 1 случай, в който детето е под 1 година. Смъртността при тези интервенции е 60% и сме щастливи, че дадохме всичко от себе си и детето е добре ", изясни доктор Евгений Бенчев.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР