Екипи от експерти и горски инспектори от Изпълнителна агенция по

...
Екипи от експерти и горски инспектори от Изпълнителна агенция по
Коментари Харесай

Масови проверки и установени нарушения на горското законодателство във Видинско

Екипи от специалисти и горски инспектори от Изпълнителна организация по горите и районни дирекции София и Ловеч направиха всеобщи инспекции в горски територии, в обсега на активност на РДГ - Берковица. Проверени са 8 насаждения за рандеман на дървесина, 6 обекта за предпазване, преправка и търговия с дървесина и един адрес на физическо лице. Това оповестиха от Изпълнителна организация по горите .

Установени са редица нарушавания по Закона за горите, спряна е активността по рандеман на дървесина в две сечища и следва съставянето на 14 акта. Задържани са едно моторно транспортно средство, 7 пространствени куб. м дърва за огрев.

В две от тестваните насаждения – държавна и частна благосъстоятелност, намиращи се в землището на с. Големаново, общ. Кула, където се води възобновителна сеч - " последователно –котловинна “, проверяващите са открили, че са заложени котли с размери по-големи от допустимото и тук-там без задоволително количество подраст. Констатирано е създаване на просеки, които не са планувани в софтуерните проекти, сеч на немаркирани дървета и нередности в документите на обектите.

В землището на с. Подгоре горските чиновници са ревизирали моторно транспортно средство, натоварено с 6 пространствени куб. м дърва за огрев от зимен дъб. Дървесината е била маркирана, само че лидерът не е показал превозен билет, доказващ законния й генезис. Проверяващите откриват, че превозената дървесина е от сечище в частен парцел, за който има издадено разрешително, осъществена е сеч, само че насаждението и отсечените дърветата не са маркирани с контролна горска марка.

Нередности са открити и в тестваните обекти за предпазване, преправка и търговия с дървесина: предпазване на немаркирана дървесина; експедирана дървесина по транспортни билети в размер, по-голям от постъпилия в склада; спирания на записите за видеонаблюдение; неразчитане на регистрационните номера на влизащите и излизащи от обектите коли при записите от видеонаблюденията и други

Засилените инспекции от ИАГ и нейните структури по съблюдаване на горското законодателство и по надзор върху дейностите, които се правят в горските територии не престават в цялата страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР