Екипи от алпинисти почистиха металния покрив на Бузлуджа от опасни

...
Екипи от алпинисти почистиха металния покрив на Бузлуджа от опасни
Коментари Харесай

Сензация на Бузлуджа! Какво се случва на върха

Екипи от алпинисти почистиха металния покрив на Бузлуджа от рискови предмети и тоновете азбест, употребявани при строителството. През годините от Фондация " Бузлуджа " благодарение на интернационалните специалисти стабилизираха и мозайките, които съставляват най-голямото мозаечно пано в Европа.

Така, благодарение на извоювани планове от чужбина и България и доста донори, се стигна до деня, в който за първи път от години в Бузлуджа влязоха туристи, предава dnes.bg.
-->
Стотици хора посетиха монумента Бузлуджа за първи път от 30 години насам. От едноименната фондация показаха свършеното по обезопасяването на обекта, а упованията са през идната година постройката да приема и туристи.

" Наистина е сбъдната фантазия и в действителност е голяма наслада за нас и за целия екип да можем още веднъж да върнем да има живот в тази постройка, да може хората да научат какво е това място. Важно е, част от историята е, има интерес, тъй че е значимо да го използваме и да можем да предоставим тази информация и опция ", сподели арх. Дора Иванова пре Bulgaria ON AIR.

" Миналото по формулировка не може да бъде постоянно еднопосочно, не може да бъде постоянно консенсусно и тази постройка е знак на това, че предишното е друго, противоречащо, по някой път скандализиращо, травматично или пък носещо мемоари, за някои добри, за други неприятни, само че по този начин или другояче е минало ", коментира Радослав Илиев.Голяма част от посетителите се качиха на върха от носталгични усеща, други от любознание, а трети за първи път.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР