Екипът на Столичната агенция за инвестиции публикува новия доклад “Преработващата

...
Екипът на Столичната агенция за инвестиции публикува новия доклад “Преработващата
Коментари Харесай

Производството на високо технологичните подсектори в столицата расте

Екипът на Столичната организация за вложения разгласява новия отчет “Преработващата индустрия на София”, който съдържа данни за индустрията в столицата и разбор на бранша. Макар и с дял под 20% от локалната стопанска система, през последните години той усилва своята тежест и в продукцията, и в износа на града.

Преработващата индустрия усилва своята тежест в столичната стопанска система с продукция на стойност над 8,5 милиарда лв. за 2017 година Това са 14% от цялата стопанска система града. За съпоставяне, през 2012 година този % е бил 12,7%.

Водещи сегменти на преработващата индустрия в София са производството на храни (1,4 милиарда лв. продукция през 2017 г.), съществени метали (1,1 милиарда лева) и електрически уреди (661 милиона лева). През последните години доста бързо нараства производството на високо софтуерни подсектори с релативно висока добавена стойност – с над 50% нараства производството на железни произведения, компютърна и информационна техника, електрически уреди, машини и съоръжение.



Най-големите по продукция компании са тези в производството на метали, следвани от фармацевтичната промишленост, а максимален дял в бранша имат микрофирмите – 82%. Най-много компании в преработващата индустрия на София през последните години са основани в сегментите на транспортните средства (без автомобили) и обработката на кожи.

В бранша са заети 70 хиляди души или 13% от всички заети в столицата, като най-вече от тях работят в междинни компании. Основната претовареност е съсредоточена в производството на храни и на железни произведения – надлежно 12 000 и 7 000 души. Средното възнаграждение за цялата преработваща индустрия е 1226 лева месечно – това е покрай, само че под междинните заплати в столицата. Най-високото възнаграждение е в производството на компютърна техника – 1989 лв. брутно месечно през 2017 година

Чуждестранните вложения в преработващата индустрия с струпване към края на 2017 година доближават 1,7 милиарда евро или 16% от всички ПЧИ в София. Значителна част от производството на преработващата индустрия на столицата е за експорт и секторът има все по-голяма тежест в общия експорт на София – над половината от общата продукция на София за през 2017 година е била изнесена.

Изнасят се най-много съществени метали, електрически уреди, компютърна и информационна техника. Секторът има и все по-голяма тежест в общия експорт на столицата.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР