Екипът на космическата мисия InSight от 11-ти февруари тази година

...
Екипът на космическата мисия InSight от 11-ти февруари тази година
Коментари Харесай

InSight вече показва какво е времето на Марс

Екипът на галактическата задача InSight от 11-ти февруари тази година стартира ежедневна обява на данните от датчиците за мониторинг на климата на Червената планета. Към сегашен ден, на мястото на кацането на галактическата лаборатория InSight, времето на Марс е типично за края на марсианската зима – -95 градуса по Целзий .

На 19 декември 2018-та година в повърхността на Марс бе забит сеизмографът SEIS, като регулирането на неговото състояние по отношение на повърхността лиши съвсем един месец. На 2 февруари тази година благодарение на роботизираната ръка сеизмографът бе затрупан с купол, изолиращ устройството от вятъра и топлината. На 12 февруари бе спуснат и втория теоретичен апарат на задачата – HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package).



Освен с научни принадлежности, лабораторията разполага и със системата PSS (Auxiliary Payload Subsystem), включваща два датчика. Това са TWINS (Temperature and Winds for InSight), определящ скоростта напразно и температурата на околната среда, а вторият апарат е магнитометър. Информацията от тези устройства ще се употребява за премахването на характерните шумове, които биха могли да окажат въздействие върху индикаторите на сеизмографа и HP3. Едновременно с това, двата датчика правят мониторинг на времето на Марс.

Данните за вятъра и температурата на Марс са налични от 11-ти февруари тази година в специфичната уеб страница на НАСА.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР