Екипът на клиниката по съдова хирургия на ,Сърце и Мозък`

...
Екипът на клиниката по съдова хирургия на ,Сърце и Мозък`
Коментари Харесай

Съдови хирурзи от Сърце и Мозък Плевен спасиха живота на мъж с аневризма на коремната аорта

Екипът на клиниката по съдова хирургия на,Сърце и Мозък` Плевен с шеф доктор Огнян Матков избави живота на 65-годишен мъж с руптурирала аневризма на коремната аорта посредством ендоваскуларно протезиране. Иновативният способ EVAR (eндоваскуларно протезиране при аневризми) бе прибавен за първи път при интервенция по неотложност, осъществена от доктор Тодор Самарджиев, доктор Валентин Великов и техния екип. Пациентът е постъпил в болничното заведение в сериозно положение, със мощни коремни болки и интервенцията е била животоспасяваща.

„ Пациентът е от гр. Враца и е потърсил незабавна помощ от лекарите в локалната болница, откакто получава неочаквани мощни болки в корема. Преди това не е имал сходни недоволства, не е знаел за здравословния си проблем и надлежно не е имал назначено лекуване. След скенер се открива, че причина за острата болежка е руптура на абдоминалната аневризма, което постанова и незабавното му превозване до болничното заведение в Плевен.,Сърце и Мозък` е единствената в Северна България, в която рутинно се правят планови интервенции EVAR “, показа доктор Самарджиев.

Аневризмите съставляват извънредно разширение на диаметъра на абдоминалната (коремна) аорта. При постигане увеличаване над избрани размери има заплаха от разкъсването им, което води до излив на кръв в коремната празнина. Коремните аневризми остават дълги години безсимтомни и първа тяхна изява може да бъде руптурата, която протича сериозно и е с висока смъртност. с придвижване на възрастта честотата им се усилва.

„ Рискът от съдбовен излаз при отворена хирургия на тези положение е над 90%, по тази причина преценихме, че би трябвало да използван EVAR. При този способ през бедрените артериите се вкарва затрупан стент, който изолира руптуриралата аневризма от кръвния ток “, изясни доктор Матков. Той показа, че в клиниката по съдова хирургия имат насъбран богат опит при осъществяване на планови интервенции EVAR, само че за първи път сходна намеса се прави в изискванията на безспорна неотложност. За да бъде осъществена общоприета EVAR процедура, е нужна предварителна подготовка и обезпечаване на голям брой условия, в това число характерни за анатомията на самия пациент. Затова времето е от основно значение, а всяко закъснение може да бъде сериозно.

Благодарение на минималната инвазивност на метода, мъжът е изправен и раздвижен директно след интервенцията, без нужда от престой в реанимация. Състоянието му е устойчиво. Следоперативният скенер демонстрира цялостно уединяване на руптуриралата аневризма от ендопротезата, което потвърждава цялостния триумф на интервенцията.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР