Екипът на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна –

...
Екипът на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна –
Коментари Харесай

В ИСУЛ изградиха нова коремна стена на 74-годишна жена

Екипът на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ построи през днешния ден нова коремна стена на 74-годишна пациентка. Жената е била с голяма следоперативна херния в резултат на интервенция заради перфорация на дебелото черво от дивертикул.

„ Този вид интервенцията за постоперативни хернии не е нова, тъй като се е появила през 90-те години, само че оттогава е претърпяла доста модификации. Нарича се компонентна сепарация и това е най-хубавият хирургичен избор за пациенти с големи следоперативни хернии, при които се получава загуба на пространство в корема, защото органите излизат в подкожието. Това нарушава функционалността на стомашно-чревния тракт, коремната перисталтика, дефекационния темп, може да докара и до проблеми с дишането, както е при съответната пациентка “, сподели пред Zdrave.net водещият интервенцията хирург доктор Георги Желев.

Състоянието се назовава Loss of domain. „ При такава херния нямаш различен избор, с цел да прибереш цялото коремно наличие в корема без да създадеш прекомерно високо налягане, което на процедура може да убие пациента. Тази интервенция би трябвало да се ползва в опитни херния-центрове. В София такива има в УМБАЛ „ Царица Йоана “-ИСУЛ, ВМА и УМБАЛ „ Софиямед “. Операцията е много травматична, тежка и продължителна, само че е с най-хубав резултат. Имплантира се огромна синтетична протеза (платно) в най-дълбоките пластове на коремната стена. Тотално се трансформира архитектониката на коремната стена. Работи се върху огромно пространство “, добави още доктор Желев.

Той добави, че аргументите за пораждане на подобен тип хернии са доста. „ От една страна те биха могли да са хирургични – в случай че е имало абдоминална зараза, която е била мъчно преодоляна или зараза на оперативната рана, която изисква дълго отнасяне, от друга значение има обезитета на пациента, хронично увеличено вътрекоремно налягане, което се получава при хора с белодробна болест и пушачите. Следоперативните хернии са разнообразни и като локализации и като размери. Конкретно тази интервенция се ползва единствено при пациенти са пермагнени, големи следоперативни хернии, при които има Loss of domain. За благополучие те не се срещат изключително постоянно и са всекидневно при пациенти, при които е имало мъчно реализуем постхирургичен проблем “, сподели доктор Желев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР