Екипът на Европейската комисия, който отговаря за преговорите по оттеглянето

Екипът на Европейската комисия, който отговаря за преговорите по оттеглянето ...

Мишел Барние ще оглави работна група на ЕС за бъдещите двустранни отношения с Великобритания.


Екипът на Европейската комисия, който отговаря за преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС, ще се трансформира в работна група за отношения с Обединеното кралство и ще започне работа на 16 ноември, съобщи вчера ЕК, цитирана от Ройтерс.

Работната група ще започне да действа, независимо от развоя на нещата с Обединеното кралство.

Тя ще бъде оглавена от сегашния главен преговарящ на ЕС за Брекзит, 68-годишният французин Мишел Барние и ще финализира преговорите за развода. Групата ще е готова за вариант "без сделка" и ще отговаря за бъдещите отношения с Лондон.

"След като споразумението за напускане бъде ратифицирано от британския парламент, а Европейският парламент даде съгласието си, ЕС е готов веднага да започне работа за подготовка на преговори за бъдещите ни взаимоотношения с Обединеното кралство, при пълно зачитане на директивите на Европейския съвет", посочи Европейската комисия в съобщение.

Работната група ще координира дейността на Европейската комисия по "оперативни, юридически и финансови въпроси, свързани с Брекзит", предаде ДПА.

Лондонският в. "Файненшъл таймс" съобщи вчера, цитиран от ТАСС, че работната група ще координира бъдещи двустранни търговски преговори, сътрудничество в съдебно-процесуалната система, в отбранителната сфера и външната политика.

Вестникът цитира Барние, че "Брекзит не е краят на историята", а "Великобритания си остава приятел, съюзник и партньор". Барние смята, че ще може да изпълнява задълженията си като ръководител на работната група до 4 години.

Източник: novini.bg