Екипът на Actualno.com събра за вас най-важното от новините на

...
Екипът на Actualno.com събра за вас най-важното от новините на
Коментари Харесай

Новините: Най-важното за деня, 14 октомври

Екипът на Actualno.com събра за вас най-важното от новините на 14 октомври, неделя.
ПОЧИНА МИЛЧО ЛЕВИЕВ(ВИДЕО)
Отиде си световноизвестният български джазмен Милчо Левиев. За кончината на 81 - годишния композитор и пианист оповестиха негови близки пред Нова телевизия. Милчо Левиев е български джаз музикант, композитор, аранжор и пианист, работил през огромна част от живота си в Съединените щати. В последните години живееше в Солун. Какво значи за създателя хубавата музика и коя е тя, вижте думите на Левиев в публикацията.
ТРИМА БЪЛГАРИ СА СРЕД ЖЕРТВИТЕ НА СТРЕЛЕЦА ОТ ЧИКАГО
Трима от убитите в Чикаго са българи - две дами и едни мъж. Те бяха убити по време на вечеря с още един американски жител по генезис в дома им късно в събота. Петата жертва към момента се бори за живота си в болница, заяви българския консул Иван Анчев в града с най-голямата наша общественост зад граница. Двама от българите са съпрузи в техните ранни 40 години,а втората жена е на над 60 години, сподели Анчев. Те са имали законен статут. Загиналият мъж е и американски жител, а брачната половинка му е обитавала в Съединени американски щати със зелена карта. Кадри от мястото на престъплението можете да видите тук.
КАРАКАЧАНОВ: НА ГРАНИЦАТА Е СПОКОЙНО, ЩЕ РЕАГИРАМЕ ПРИ НУЖДА
" По границите на България обстановката е спокойна, няма оживление ", съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. По думите на Каракачанов не е належащо да се възнамеряват по-специални ограничения в идващите дни, тъй като няма придвижване на огромни групи незаконни емигранти към българската граница. " Гранична полиция управлява обстановката. Има подготвеност, при нужда, да се включи и поделение на армията да подкрепя Гранична полиция, както беше във времената, когато имаше засилен напън от незаконни мигранти по нашата граница. Но все още всичко е умерено, обстановката се следи както на територията на Гърция, по този начин и на Турция ".
ЗАПЛАХАТА ОТ ВЪЗРАЖДАНЕ НА " ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА " съдебна експертиза ЗАСИЛВА
Кюрдите в Североизточна Сирия оповестиха, че няма да смятат за собствен приоритет защитата на арестуваните от тях бойци на „ Ислямска страна “, в случай че военните дейности на Турция продължат, оповестява BBC. Междувременно стана ясно, че близо 800 души - фамилии на членове на „ Ислямска страна “, са съумели да избягат от лагер, до момента в който кюрдските сили се пробват да устоят на офанзивата на Турция. „ Бруталната военна интервенция на Турция и на нейните наемници сега се води край лагера в Айн Иса, където се намират хиляди членове на фамилиите на бойци от „ Ислямска страна “, уточни в изказване управлението на кюрдските милиции. „ Някои от хората в лагера са съумели да избягат “, се добавя в изказването. Сирийските демократични сили сега държат хиляди обвинени в терористична активност. Обширни региони в североизточната част на Сирия, които са под контрола на кюрдските бойци са подложени на масиран обстрел от страна на Турски военни, които започнаха атака в сряда.
ИМА ЛИ ОПАСНОСТ РУСИЯ ДА АНЕКСИРА БЕЛАРУС?
Русия и Беларус ще си сътрудничат още по-тясно. Толкова тясно, че мнозина приказват за анексия или най-малко за икономическо усвояване на Беларус. Други го поясняват като опция да се удължи президентския мандат на Путин. Рядко се случва в столицата на Беларус Минск да има митинги на опозицията. А още по-рядко се случва полицията да ги толерира – какъвто беше казусът от предходната неделя. Няколко десетки до няколкостотин души - съгласно другите оценки - последваха апела на опозиционния политик Николай Статкевич да стачкуват против по-тясното икономическо обвързване на страната със прилежаща Русия. Повод за митинга са проектите за задълбочаване на икономическата интеграция сред някогашните руски републики, които могат да се осъществят още до края на тази година. От месеци насам се спекулира по този въпрос. Липсва обаче каквато и да е публична информация.
ЖЕРТВИТЕ НА ТАЙФУНА " ХАГИНИС " съдебна експертиза УВЕЛИЧАВАТ, ПРАЩАТ ВОЕННИТЕ НА ПОМОЩ (СНИМКИ И ВИДЕО) 
Най-малко 26 души са починали, а други 16- са оповестени за изчезнали, откакто мощният ураган Хагибис удари Япония, оповестява организация „ Киодо “. Близо 100 души са потърпевши. Заради проливните дъждове доста реки в страната излязоха от коритата си и наводниха обширни жилищни региони. В ход са избавителни интервенции за централната, източната и североизточната част на Япония, където има и доста засилили се свлачища.
ДВЕ СА ЖЕРТВИТЕ НА СРУТЕНИЯ ХОТЕЛ В НЮ ОРЛИЪНС
Две са вечежертвите на сриването на хотел „ Хард рок “ в Ню Орлиънс, оповестява CNN. Ранените са над 20 души. Един човек е в неопределеност. На място към момента работят избавителни екипи,които претърсват руините. Конструкцията на постройката е към момента нестабилна. Като защитна мярка са евакуирани прилежащите жилищно постройки. Кадри от сриването можете да видите тук.
ЗАВИШЕНИ СТОЙНОСТИ НА СЕРЕН ДИОКСИД БЯХА ОТЧЕТЕНИ В ГЪЛЪБОВО
Заради превишена стойности на серен диоксид в Гълъбово всички термични централи от комплекса „ Марица изток “ имат наставления за надзор и съкращаване на излъчванията на серен диоксид и за понижаване на товара на работещите все още мощности от Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора. Превишение на алармения предел по индикатор серен диоксид е измерен в града нощес от 16 до 18 часа, а най-високите стойности са регистрирани в 17 часа - 1015.42 микрограма на кубически метър.
ЩЕ ОСТАНАТ ЛИ БЕЗ СВЕЩЕНИЦИ АРМЕНСКИТЕ ЦЪРКВИ?
Арменската общественост в страната се подвига на митинг. Хора от няколко града от страната се събраха в Пловдив пред арменската черква. Те се тормозят, че църквите им ще останат без свещеници. От общо 17 храма – едвам в 4 има духовници.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР