Екип от неврохирурзи към МБАЛ Св. Анна спасиха 14-годишно момиче,

...
Екип от неврохирурзи към МБАЛ Св. Анна спасиха 14-годишно момиче,
Коментари Харесай

Неврохирурзи от МБАЛ Св. Анна спасиха момиче, пострадало тежко при свирепата буря във Варна

Екип от неврохирурзи към МБАЛ " Св. Анна " избавиха 14-годишно момиче, потърпевшо тежко при свирепата стихия през уикенда, научи Varna24.bg.

Детето било на плаж с родителите си край Варна, когато е застигнато и повалено от удара на летящ с гневна скорост чадър при развилнялата се естествена буря на 3 август. Освен провалите от удара на чадъра, тежка контузия момичето е получило и при рухването, в резултат на което изгубило схващане.

``
реклама

Проф. доктор Светослав Калевски, шеф на клиниката по Неврохирургия, дружно с доктор Ридиан Неделко и доктор Суна Салиева са направили сполучлива интервенция, с помощта на която детето е нормализирано и провалите са овладени.

" Момичето имаше фрактура въз основата на черепа с приключване на кръв от лявото ухо плюс импресионно-депресионна фрактура, проникваща в лява темпорална кост с навлизане на фрагменти в мозъка, с скъсване на твърдата мозъчна обвивка. Това постановяваше незабавна интервенция, с цел да се направи декомпресия на мозъка, тъй като изпод има контузионно огнище. Имаше приключване на мозък през костите в темпоралния мускул. Всичко това се почисти, херметизира се. За нас това не е тежка интервенция, само че по принцип, е тежка контузия. Проникващо пострадване на мозъка с кости в мозъчното вещество, е нещо рисково. Скенера към този момент демонстрира съвършена обстановка. Всичко е почистено. Налягането връщаше мозък с темпоралния мускул. Ударът е от нещо жалко с дребна повърхнина, т.е. чадъра. Отделено при рухването има рана на главата. Хубавото е, че интервенцията е осъществена неотложно, с помощта на което са избегнати тежки последици. Сега детето е добре и се възвръща ", изясни за Varna24.bg проф. Калевски.

Семейството, което е от София, ще прекара остатъка от почивката си в болничното заведение, с цел да е покрай потърпевшото момиче. Ето какво показа за медията ни майката на детето:

" Бяхме на варненски плаж в курорт край града. Както всекидневно отидохме на плаж, прикапаха няколко капки дъжд и се надявахме, че ще ни подмине. Започнаха да се виждат светкавици във вътрешността в морето. Разбрахме, че над Варна се изсипва крепък дъжд, само че вярвахме, че няма да стигне до нас. Небето изглеждаше забавно, започнахме да вършим фотоси, беше друго, красиво...В един момент всичко се промени. Облаците започнаха да се движат ужасно бързо. Усетихме, че нещо ужасно се случва. Хората започнаха да се изнасят от плажа. В този момент настана буря. Ужасен вятър подвигна пясък и вода във въздуха. Полетяха и чадърите, които бяха с солидни структури по плажната линия. Тичайки да се спасим към съблекалните, които бяха покрай душовете, един чадър за зла орис застигна щерка ми и я удари със страшна мощ, след което тя падна в безсъзнание, а при удара се оказа, че е станала фрактура.

Не знаехме какво се случва сега. Тя стартира да кърви. Опитвахме се да се свържем със 112, само че нямаше никакъв сигнал. В това време мъжът ми отиде да докара колата, с цел да я отведем докъдето е допустимо, с цел да създадем връзка със Спешна помощ. Хората продължаваха да звънят на 112, ние се опитвахме да обезопасим детето, доколкото можем. Дъждът продължаваше да вали, а вятърът вилнееше и като че ли се опитваше да изтръгне и постройките в близост. На идващия ден са открити чадъри на 500 метра напред. Всичко изглеждаше като във филм на ужасите.

Слава Богу съумяха да се ссвържат хората към нас с тел 112. Линейката дойде мигновено. Успяхме да прехвърлим детето от колата в колата за спешна помощ. Нямаме изясненост къде тъкмо е блъснала главата си при рухването, дали в плочките или в душовете. Докараха ни в клиниката по неврохирургия към МБАЛ " Св. Анна ". Посрещнаха ни лекарите и ни изпратиха на съответните рентген, скенер, ушен и други прегледи. Всички медици реагираха мигновенно. След прегледите се оказа, че няма да успеем да минем без интервенция, поради фрактурите. Свикаха по неотложност екип в 23 часа през нощта.

Безкрайно сме признателни на целия екип на проф. Калевски и останалите медици, експерти, сестри, лаборанти, санитари. Всички ни спомагаха безрезервно и за голяма наслада щерка ми е добре, върви, приказва, съответна е. Не можем да виним никого за товя, което се случило, беше естествено злополучие и неприятен шанс да се озовем на това място по това време.

Дават ни очаквания и ни твърдят, че щерка ни ще се възвърне изцяло и няма да има проблеми с диалект и придвижване, ще може интензивно да спортува. Затова още един път показвам признателност към целия екип на болничното заведение за професионалната и всеотдайна работа и им поисквам доста здраве и триумфи ", сподели майката на потърпевшото момиче.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР