Екип от ентусиасти от Катедра Радиофизика и електроника“ към Физическия

...
Екип от ентусиасти от Катедра Радиофизика и електроника“ към Физическия
Коментари Харесай

Млад екип планира производство на планетариуми

Екип от запалянковци от Катедра „ Радиофизика и електроника “ към Физическия факултет на Софийския университет взема решение да стартира работа по план за откриването на планетариум в столицата . Подпомагат ги пробното конструкторско бюро „ Фотоника “, както и фондациите „ Карол Знание “ и „ Америка за България “.
" Зад този план стоят и доста съидейници, полусферата на купола е подготвена, а това е най-трудна част от плана, употребявали сме авиационна технология с епоксидна смола и фибростъкло, тествахме към този момент купола ", споделя в " Хоризонт до обед " докторантът от Физическия факултет на Софийския университет Недислав Веселинов.
 Екипа на плана за новия планетариум
" Проведохме диалог с най-хубавия експерт по проекционни технологии в света и по този начин нашият купол ще дава опция на посетителите, гледайки напред, да се усещат все едно са на Марс - обликът ще е явен все едно си в марсоход ... " разясни Веселинов.
" Засега групата търси места къде да сложи купола на планетариума " сподели в " Хоризонт до обед " 17 годишният Апостол, възпитаник във Втора немска гимназия. Той е индивидът, през който минава финансовата част на плана.
" Искаме в планетариума да се прожектират освен филми за Космоса, само че и за физика, билогия, проекции на мозъка .
Очаква се през 2021 година в учебно заведение да се внедрят нов вид новаторски стаи по европейски стратегии и желаеме най-малко пет учебни заведения в България да могат да учат в планетариума, свързахме сме по тази концепция и с просветителното министерство ", сподели още ученикът.

Апостол възнамерява производството на планетариуми да стане бизнес . Казва, че към този момент дребни общини били показали интерес. И, с изключение на основаването на планетариумите, Апостол счита, че неговата концепция включва създаването в бъдещите филми за тях.

" Надяваме се с приходите да вършим филми за разнообразни възрастови групи - като ще избираме разнообразни тематики за всички, филми, които забавляват и дават доста нови познания ", уточни още Апостол.
Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР