Екип на международната организация за защита на животните Четири лапи“,

...
Екип на международната организация за защита на животните Четири лапи“,
Коментари Харесай

Последният цирков мечок на Сърбия получи нов дом и свободен живот в Швейцария

Екип на интернационалната организация за отбрана на животните „ Четири лапи “, включващ и български специалисти от Парка за танцуващи мечки край Белица, транспортира последната циркова мечка от прилежаща Сърбия до новия й дом в Швейцария, оповестиха от пресцентъра на фондация „ Четири лапи “.

 © Христо Владев | ЧЕТИРИ ЛАПИ
11-годишният Напа, роден в зоопарк и прекарал съвсем целия си живот зад решетки, е първият жител на новопостроения избавителен център за кафяви мечки „ Ароза “ в швейцарския кантон Гризон.

Мечокът Напа е роден в зоопарк в западната ни съседка, откъдето е продаден на локалния цирк „ Корона “. Още от дребен бил обучаван за присъединяване в представления.

След като през 2009 година в Сърбия влиза в действие възбрана за потреблението на диви животни в цирка, Напа е затворен в клетка и прекарва там дните си до 2016 година, когато управляващите се намесват и конфискуват мечока.

Докато се откри решение за бъдещето му, той е краткотрайно настанен в зоопарка в разположения покрай границата с Унгария град Палич. В началото на тази година стана ясно, че „ Четири лапи “ може да обезпечи нов дом за Напа в своя нов избавителен център в Швейцария.

В понеделник екип от експерти на „ Четири лапи “ от няколко европейски страни дойде в Палич, с цел да приготви Напа за дългия път. Беше осъществен медицински обзор, който удостовери, че мечокът е в положително общо положение и може да издържи 30-часовия преход.

 Отварят парка за танцуващи мечки в Белица Отварят парка за танцуващи мечки в Белица
Паркът за танцуващи мечки в Белица отваря през днешния ден порти за гости. В него живеят 26 кафяви мечки, като единствено една към момента спи зимен сън, останалите ве...

Самото пътешестване се реализира със профилирана кола за спешна помощ, благосъстоятелност на Парка за танцуващи мечки край Белица. Благодарение на опитния български екип, взел участие в редица сходни транспортни провокации, в това число и преместването на българските лъвове Масуд, Терез и Асен до Холандия по-рано тази година, пътуването беше безпроблемно.
 ​Лъвчетата Терез и Масуд дойдоха в Холандия ​Лъвчетата Терез и Масуд дойдоха в Холандия
Лъвчетата Терез и Масуд рано тази заран дойдоха в Холандия. Те са в избавителния център за огромни котки, където те ще получат профилираните гри...

Новият дом на Напа се намира в разположения в сърцето на Алпите кантон Гризон, прочут с множеството си естествени забележителности и ски курорти. На повърхност от към 30 декара жителите на избавителния център „ Ароза “ могат да се радват на условия, сходни на тези в естествената им среда.

Освен Напа, там в идващите месеци ще бъдат настанени още 4 мечки, избавени от разнообразни краища на Европа. Официалното разкриване на първия избавителен център за кафяви мечки в Швейцария ще бъде при започване на идващия месец.
 © Христо Владев | ЧЕТИРИ ЛАПИ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР