Екатерина Тупарева, управляващ директор и собственик на Ogilvy Group [Ogilvy]

...
Екатерина Тупарева, управляващ директор и собственик на Ogilvy Group [Ogilvy]
Коментари Харесай

Ogilvy Group разширява портфолиото си от агенции

Екатерина Тупарева, ръководещ шеф и притежател на Ogilvy Group

[Ogilvy] Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (27 март)

Жаклин Цочева е новият шеф " Публични връзки и връзки с обществеността " на " Кока-Кола Хеленик " ; " Нова тв " придобива цялостен надзор над " Нетинфо " ; IAB Bulgaria провежда образование за GDPR регламента; Гугъл застава зад качествената публицистика с инвестиция от 300 млн. долара; Johnson & Johnson усъвършенства рекламните си разноски и други
27 мар 2018
Рекламирай на Запад

Рекламната група All Channels откри офис във Виена и ще предлага креативен и цифрови услуги още в Германия и Швейцария, а осъществяването на плановете ще се прави от България.
23 мар 2018 Ogilvy Group разгласи и партньорство с цифровата организация Knoway, което до половин година да прерасне в joint venture. На българския информационен пазар се появи нова организация. От началото на януари най-голямата рекламна група в света WPP влиза в България и с медийния бранд Wavemaker, лицензът на който е добит от Ogilvy Group Bulgaria. Компанията ще предлага цялостно медийно обслужване и ще работи с световните клиенти на организацията в страната. Така Ogilvy Group към този момент съставлява всички три организации от медийното звено GroupM на WPP, които са и измежду най-бързо разрастващите се на българския пазар. По думите на ръководещия шеф и притежател на компанията Екатерина Тупарева това е стратегически ход, с който цялата група от организации пробва да диверсифицира риска и да стане по-устойчива на пазарните промени.

С придобиването на лиценза групата в България може да употребява медийния бранд Wavemaker, да обслужва всички интернационалните клиенти на организацията в страната, като в подмяна купувачът заплаща или част от приходите от обслужване, или лицензионна такса.

В допълнение на разрастването от Ogilvy Group оповестиха и началото на дълготрайното си партньорство с българската цифрова организация Knoway. Целта е дружно да работят върху правенето на креативен и цифрови рекламни планове, а след половин година партньорството им да прерасне в joint venture.

Новата медийна организация

Ogilvy Group Bulgaria си партнира с WPP още от самото й основаване през 1994 година, като част от интернационалното портфолио на информационната група. Бизнесът в България последователно се разраства и към организацията се образуват компании, профилирани в разнообразни рекламни действия. Така групата стартира да придобива и лицензите на няколко медийни марката на WPP, част от GroupM. Първо това е Mindshare, а през 2014 година и MediaCom. " Това са две от най-успешните медийни организации в България, по тази причина и разумно WPP ни предложиха да поемем новата компания на GroupM - Wavemaker и да станем техен главен сътрудник в страната ", разяснява за " Капитал " Тупарева.

Wavemaker е нова организация, основана при започване на 2018 година Тя съставлява обединяване на световните медийни бизнеси на MEC и Maxus, част от GroupM, които преди този момент оперираха настрана. Новото обединяване има офиси в над 90 страни по света и цели да предлага композиция от медийни, софтуерни услуги и наличие. Сред най-големите световни клиенти на организацията са L’Oréal, Vodafone, Marriott, Colgate-Palmolive и Paramount и в световен мащаб ръководи медийни вложения за над 84 милиарда $.

Макар обединяването Wavemaker да е напълно нова компания, обособените марки са оперирали и преди този момент на българския пазар. До края на предходната година лицензът на медийния бранд MEC за България се е държал от групата на организациите Zenith Advertising & Communications (ZAC) и Chap Media. През годините пък от Ogilvy Group са обслужвали някои клиенти на Maxus на локално равнище. " Последните 10 години сме работили с интернационалните клиенти на Maxus в България като компанията Karcher, с които продължаваме партньорството си и в този момент в Wavemaker ", споделя Тупарева. На българския пазар Wavemaker влиза с портфолио от клиенти, измежду които са DM, Lavazza, Skechers, Edgewell и Kаrcher, само че задачата на компанията е да притегли още както местни, по този начин и интернационалните рекламодатели.

Новата организация започва с екип от шест експерти в региона на обичайните и цифрови медии, медийни проучвания и потребителски настройки, част от които са досегашни чиновници на компанията. " Намеренията ни са екипът да се развива с растежа на организацията, като към него ще се причислят и няколко нови хора, а до края на годината планираме екипът да наброява към 10 експерти в региона ", прецизира Екатерина Тупарева. Официално организацията ще бъде показана през май, когато и ще бъде оповестено кой ще оглави Wavemaker.

Към момента в портфолиото на Ogilvy Group влизат рекламната Ogilvy&Mather Advertising, цифровата Metric DS, PR и BTL организациите Ogilvy PR и Ogilvy Action, както и медийните Mindshare, MediaCom, Wavemaker и Intomedia. За 2017 година групата регистрира доходи в размер на общо 56 млн. лева, което съставлява растеж от 29% на годишна база.

Според Тупарева измежду изгодите от поемането на медиен бранд, част от огромна група, са черпенето на ноу-хау, опциите за присъединяване в образования и потреблението на профилирани софтуери. " Важни за нас са стандартите, опита и бизнес културата, с които идват интернационалните клиенти ", споделя Тупарева и добавя, че въпреки всичко сходна стъпка крие и провокации като това до каква степен организациите, клиентите и българският пазар като цяло са подготвени за новите технологии и работата с интернационалните стандарти.

Според уеб страницата на групата WPP участва на българския пазар още през рекламните си организации Grey, благосъстоятелност на немско сдружение Grey с ръководещ шеф Албена Здравкова, J. Walter Thompson (JWT) на Йоанис Манакос, организацията за изследвания Kantar TNS, благосъстоятелност на ББСС, по-известни като Gallup International, както и PR компанията Burson-Martseller като афилиация на организацията Chapter 4 в България със притежател и ръководещ шеф Анелия Милкова-Битолска.

Българско партньорство с вероятност

За да разполагат с цялостния набор от информационни услуги, които да предложат на клиентите си, от Ogilvy Group започват партньорството си с една от огромните цифрови организации на пазара - Knoway. " Ние сме доста мощни във връзка с медии, PR, BTL и единственото ни едва звено бяха креативните цифрови услуги. Сега с помощта на Knoway, с експертиза и опит главно в това направление, имаме опция да отговорим изцяло на потребностите на клиентите ни ", споделя Тупарева. Управляващият шеф на Knoway Емил Петков разяснява пред " Капитал ", че проектът на двете компании е да основат модел на работа, в който клиентите да не са ангажирани с организации, които покриват разнообразни аспекти от креативната медийна и цифрова работа, а да получават всичко на едно място.

Сред огромните рекламодатели клиенти на Knoway са " Фикосота синтез ", " Lidl България " и " Мобилтел ", а концепцията за взаимно партньорство се ражда точно около планове на телекома, който работи и с медийната организация на Ogilvy Group Mindshare. Те ще продължат взаимното си партньорство за " Мобилтел ", както и ще работят по планове за други клиенти, сформирайки общи екипи от експерти и от двете компании. " Засега имаме единствено договорни връзки, само че концепцията е до 6 месеца те да прераснат в joint venture ", разяснява изпълнителният шеф на Ogilvy Group. Това би била и поредна стъпка към засилващата се консолидация на българския пазар, където огромните организации целят да предложат цялостно информационно обслужване и да привлекат целия бизнес на рекламодателите.

Инвестиционните проекти на Екатерина Тупарева са резултат и от упованията й за дълготрайно разгръщане на рекламния пазар. " Пазарът порасна с сред 8 и 10% през миналата година, уповавам се този тренд да продължи и през 2018 година, с максимален растеж в цифровите връзки ", прибавя тя в умозаключение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР