Екатерина Стратиева и нейният навигатор Георги Аврамов ще се състезават

...
Екатерина Стратиева и нейният навигатор Георги Аврамов ще се състезават
Коментари Харесай

Рали шампионът Екатерина Стратиева участва с Opel Corsa Rally 4 в състезанието Barum Czech Rally Zlín

Екатерина Стратиева и нейният навигатор Георги Аврамов ще се състезават с номер 73
Състезанието по традиция се организира в последния уикенд на месец август
Три български екипажа вземат участие в 51-то издание на едно от най-важните рали събития на годината

По традиция рали надпреварата Барум ще се организира в края на месец август (26-28 август 2022) в гр. Злин, Чехия. Ралито е част от календара на Европейския рали шампионат и провокира голям интерес измежду почитателите на автомобилните спортове от целия свят.

Рали Барум се провежда за първи път през 1971 година и първоначално е кръг от рали шампионата на Чехословакия. По-късно става част от Mitropa Cup, Alpe Adria Rally Cup и от 1984 година заема място в Европейския рали шампионат. Разделянето на Чехословакия през 1992 година води до отделяне на два обособени - Чешки рали шампионат и Словашки рали шампионат през 1994 година По-късно става част от рали надпреварата Intercontinental Rally Challenge, което се организира до 2012 година

Ралито се организира в планинска околност източно от град Злин наоколо до границата със Словакия. Бързите асфалтови трасета са предизвикателство за рали екипите. Трасето е с дължина от 624,23 км., от които 202,57 км. са спортни, разпределени на 13 стадия.

Този сезон три български екипажа подадоха поръчки и ще вземат участие в рали “Барум ” (25-28 август) в 7-и кръг от Европейския рали шампионат (ERC) - Даниел Попов/Ангел Башкехайов (АСК Пещера, Peugeot 208 Rally4), Никола Мишев/Петър Сивов (АРТ Моторспорт, Peugeot 208 Rally4) и Екатерина Стратиева/Георги Аврамов (Астра Рейсинг, Opel Corsa Rally4). 51-ото издание събира някои от най-силните водачи на Европа, водени от 10-кратния победител в ралито Ян Копецки и водача в ERC Ефрен Йарена.

13-о следващо присъединяване в рали “Барум ” записва в спортната си кариера трикратната европейска шампионка при дамите Екатерина Стратиева* (с №73 в състезанието). Този сезон Катя се състезава с нейния нов автомобил Opel Corsa Rally4 като започва в две ралита в Румъния, а по-късно в две от сръбския шампионат, като във “Вальевски ” приключи на 4-о място в генералното класиране и е на 4-а позиция в клас RC4.

Доказал се като съвършен автомобил в рали надпреварите през 2021 година Opel Corsa Rally4 въплъщава успеваемост и динамичност, които са тествани в разнообразни национални шампионати. 1,2-литровият трицилиндров мотор с турбокомпресор създава впечатляващите 156 kW (208 к.с.) и оптимален въртящ миг от 290 нютон метра. Мощността се предава от мотора към предните колела посредством трипосочен пригодим диференциал с лимитирано превъртане и секвенциална петстепенна скоростна кутия. Окачването е с пружини Eibach и амортисьори Öhlins.

С Corsa Rally4, Opel отваря нова глава в личната си история обвързвана с автомобилния спорт. Моделът наследява Adam R2, с който немската марка печели четири следващи трофеи в европейския шампионат за рали в интервала 2015-2018 година Corsa Rally4 е създадена според наредбите на FIA за категорията Rally4, която замества остарелия клас R2.

Екатерина Стратиева започва спортната си кариера през 2005 година и до този миг има повече от 114 старта в ралита. Тя е троент Европейски първенец в категория дами през 2014, 2015 и 2019 година Достига първо място в Световната сан листа за дами водачи през 2011 и 2012 година Повече информация за спортните достижения на Катя може да прочетете в биографията* по-долу в публикацията.

От началото на 2022 година София Франс Ауто (SFA) в качеството си на формален вносител на марката Opel за България започва план с който поддържа екипът на Екатерина Стратиева и Георги Аврамов „ Астра Рейсинг “. Екипът на Opel в компанията има вяра и се гордее с техните триумфи, които спомагат за популяризирането на българските рали състезатели и автомобилните спортове както в България, по този начин и в чужбина.

Екатерина Стратиева – къса биография:
2005 година започва спортната си кариера в автомобилния спорт.

Участвала в следните дисциплини:
- планинско нанагорнище /шампион за 2006 година и 2007 г./;
- затворен маршрут;
- офроуд /шампион при дамите 2011 г./;
- рали и рали спринт;

В рали надпреварите има 114 старта, от които над 70 са интернационалните в над 20 разнообразни страни.
- първенец при коли с предно предаване в FIA ERC - Европейски рали шампионат през 2012 г.;
- Европейски първенец в категория дами – 2014 година, 2015 година и 2019 г.;
- след заслужени достижения в участия на територията на Чехия оповестена за почитен жител на град Злин – 2018 г.;
- Първо място в Световната сан листа за дами водачи – 2011 година и 2012 г.;
- 3-то място в Citroen C2 Trophy в Румъния, както и за най-хубава жена водач на страната – 2012 г.;
- първата жена рали водач в свeта и българин награден с влиятелната премия в памет на Ричард Бърнс за млади и надеждни водачи – 2012 г.;
- първенец в българския рали спринт шампионат при коли с предно предаване и клас RC4 – 2021 г.;

*Източник: www.opel.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР