Екатерина Каравелова - съпруга на Петко Каравелов, майка на три

...
Екатерина Каравелова - съпруга на Петко Каравелов, майка на три
Коментари Харесай

Ще гледаме нов филм за Екатерина Каравелова

Екатерина Каравелова - брачна половинка на Петко Каравелов, майка на три дъщери и публичен бунтовник за правдивост. Тя е преводач, преподавател, жена с идея. Основател на сдружение " Майка ", на първия Български журналистически съюз и на първата Организация в отбрана на евреите. Екатерина Каравелова оставя светла следа в историческата ни и културна памет вечно.

С днешна дата положителната вест е, че можем да се докоснем до персоналната и съкровена история на тази величава персона, която умее да вдъхва кураж. На 30 януари 2022 година (неделя) от 19:00 часа, по Българска национална телевизия 1 ще можем да забележим телевизионната премиера на документалния филм „ Екатерина “. Филмът е копродукция на публичната телевизия и е отдаден на живота и активността на забележителната българка.

Документалният филм е биографичен роман по дневника - календар на. Едно „ персонално време”, проектирано върху трагични за нашата история десетилетия, което разкрива забележителните издръжливост и гражданска неотстъпчивост на популярната българка. В разгара на борбата край Сливница немски боен сътрудник оповестява: “От всички Екатерина Каравелова бе единственият мъж.”

„ Екатерина “ е дебютният филм на режисьора Бояна Топчийска. Тя е приключила кино постановка в Нов Български Университет, носителка е на награди за студентски филми, оценки за сценарист, взе участие в късометражни филми и в театрални представления за деца и възрастни.

Сценарист на документалния филм за Екатерина е Юрий Дачев, оператор е Георги Гвоздев, а композитор - Александър Костов. В функциите на Екатерина ще забележим Божидара Цекова, Елица Костова, Ива Николова, а в ролята на Петко Каравелов влиза Адриан Филипов. Лентата е снимана през 2021 година и е с дълготрайност 54 минути, а ние нямаме самообладание да я гледаме.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР