ЕК ще излезе с препоръка към българското правителство за по-ефективно

...
ЕК ще излезе с препоръка към българското правителство за по-ефективно
Коментари Харесай

ЕК със сигнал към правителството: Харчете парите за здраве ефективно!

ЕК ще излезе с рекомендация към българското държавно управление за по-ефективно разходване на средствата за опазване на здравето. Това съобщи европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис, който посети УМБАЛ "Александровска ". Еврокомисарят е на публична аудиенция в България за среща с координаторите на Европейските референтни мрежи.

На въпрос какво би предложил на българските здравни управляващи за по-добро разходване на средствата, имайки поради, че българите доплащат два пъти повече за здраве, еврокомисарят съобщи: "В момента ще представим рекомендации съответно за страните. В момента изготвяме по този начин наречените зимни рекомендации, свързани с финансовите принадлежности за подкрепяне ", написа Нюз.бг.

По думите му в този момент съществува чудесна опция за обмяна на мнение с българското министерство на опазването на здравето, с цел да бъдат прегледани тези въпроси.

Андрюкайтис бе безапелационен, че за момента здравното обезпечаване в България е доста ниско и би трябвало да се намерения по какъв начин да бъде подкрепена България в това отношение. "Трябва да насърчим българското държавно управление, с цел да забележим по какъв начин да обезпечи цялостно покритие за цялата общественост в България, изцяло застрахователно покритие, което да обгръща всички ", съобщи той.

Според него малко по малко, последователно страната ни може да доближи покритие на цялото население със здравно обезпечаване.

В Александровска болница еврокомисарят се срещна с работата на три експертни центъра за диагностика и лекуване на редки заболявания: в региона на неврологията, на имунологията и на нефрологията. Той се срещна по съответно с действието на Експертния център по генетични неврологични и метаболитни болести - член на Европейската референтна мрежа по метаболитни болести (MetabERN), финансирани от Европейската комисия.
Комисарят бе посрещнат от изпълнителния шеф на болничното заведение доцент Костадин Ангелов и от проф. Ивайло Търнев - шеф на Клиниката по нервни заболявания.

Проф. Търнев посочи, че през последните 25 години у нас са открити 13 нови генетични болести, някои характерни невропатии и наследствена форма на глаукома и болести, които след това са открити и в други европейски страни.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР