ЕК препоръча отваряне на вътрешните граници в ШенгенЕвропейският парламент ще

...
ЕК препоръча отваряне на вътрешните граници в ШенгенЕвропейският парламент ще
Коментари Харесай

Европейският парламент ще обсъди присъединяването на България към Шенген

ЕК предложи отваряне на вътрешните граници в Шенген
Европейският парламент ще разиска идната седмица за следващ път въпроса с присъединението на България и Румъния към Шенген. Това заяви ръководителят на групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Ираче Гарсия като основател на дебата.

Тя назовава неправда това, че шенгенските гранични инспекции още не са отпаднали за жители на двете страни. Гарсия отбелязва, че България и Румъния извършват условията за Шенген към този момент 11 години, съобщи Българска телеграфна агенция.

От оповестяването на готовността на двете страни Екологичен потенциал одобри най-малко три резолюции с апели за приемането им в Шенген. Въпросът чака решение в Съвета на Европейски Съюз, където е належащо единогласие.

В края на август пък немският канцлер Олаф Шолц, съобщи, че „ България, Румъния и Хърватия дават отговор на всички условия да получат пълноправно участие в Шенгенската зона за безвизово пътешестване “.

Шенгенското пространство има за цел да разреши на жителите на Европейски Съюз да пътуват през вътрешните граници на страните членки, без да бъдат проверявани или да им се постанова да демонстрират паспортите си. Към момента то включва 27 страни, най-вече от Европейски Съюз.

Досега България не отговаряше на изискванията, с цел да бъде част от фактическото безгранично пространство – т.е. не прилагаше всички „ постижения на правото “ от Шенген или общия набор от шенгенски правила. Примери за такива правила са надзор по сухоземни, морски и въздушни граници, издаване на визи, подкрепяне на полицейското съдействие и отбрана на персоналните данни. Предстои да разберем какъв ще е резултатът след дейностите на кабинета „ Петков “ на „ Капитан Андреево “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР